Fängelsestraff för advokater – hjälpte gängkriminella

Ex-advokaten Ekrem Güngör döms för inblandning i mordplaner

Publicerad 2022-07-12

De tidigare advokaterna gick under alias ”Prinsen” och ”Kungen” och misstänktes för att ha läckt information till gängkriminella.

På tisdagen kom domen.

De döms till sex respektive fyra års fängelse.

De två numera uteslutna advokaterna, som kallats för ”Kungen”, 42, och ”Prinsen”, 29, misstänks för att ha hjälpt gängkriminella via den dekrypterade kommunikationstjänsten Encrochat.

Den ena ex-advokaten, Ekrem Güngör, 42, som gick under alias ”Kungen”, åtalades misstänkt för inblandning i mordplaner då han enligt åtalet skulle ha hjälpt en av ledarna i det kriminella nätverket ”Dödspatrullen” att planera ett mord.

Ekrem ”Kungen” Güngör döms till 6 års fängelse för förberedelse till mord.

Han var även misstänkt för två fall av skyddande av brottsling samt medhjälp till grovt narkotikabrott.

Den andre ex-advokaten åtalades misstänkt för skyddande av brottsling och medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott.

På tisdagen kom domen vid Södertörns tingsrätt.

Frias från vissa misstankar

Ekrem Güngör döms till sex års fängelse för förberedelse till mord. Han frias från misstankarna om grovt skyddande av brottsling och medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott.

I domen står det att det är bevisat att Güngör deltog i förberedelserna av mordet.

– Den 42-årige mannen har haft full insikt i att det fanns en tydlig mordplan och hans agerande var en central del i planeringen av brottet, säger rådmannen Szilárd Rado.

”Prinsen” döms för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och brott mot yppandeförbud.

Han frias också från misstankarna om grovt skyddande av brottsling.

– Tingsrätten anser att det är visat att männen har använt en Encrotelefon och kommunicerat genom att skicka meddelanden på det sätt som åklagaren har påstått, säger lagmannen Eva-Lena Norgren.

Åklagaren hade yrkat på långa fängelsestraff. Minst 10 års fängelse för Ekrem Güngör och minst sex års fängelse för ”Prinsen.”

Enligt polisens utredning ska de båda advokaterna ha kommunicerat med gängkriminella på Encrochat. Chattarna är en central del av bevisningen men även förhör med ett vittne.

”Prinsen” döms till fyra års fängelse.

Åklagare: Kommunicerade på Encrochat

Åklagaren menar att det var på Encrochat som kommunikationen gällande mordplanerna skedde.

Ekrem Güngör skulle enligt åklagaren ha ”gett direktiv” till en person om att samla in pengar samt vilka som skulle bidra till detta.

”Han ska ge dig en kanin (en miljon reds.anm.). Hur frågade jag inte men det kommer ske snart. Och en annan ska ge en och en halv kanin”.

Dagen efter ”direktiven”, den 11 april 2020, hade man fått ihop en miljon kronor, står det i polisutredningen med hänvisning till de misstänktas egna uppgifter i chattarna.

”Grönt ljus en kanin (...) säg det till han en kanin är klar i alla fall”, skriver en person till advokaten.

Mordet genomfördes aldrig.

”Faran för brottets fullbordan var inte ringa och gärningen är därför straffbar”, står det i tingsrättens bedömning.

I rätten ville Ekrem Güngör inte kommentera kommunikationen på Encrochat.

– Som jag sa till er så har jag haft tillgång till en Encrotelefon och som jag sa igår så är det att jag har varit en av flera användare av Encrotelefonen ”literaalbeetle”, har ex-advokaten sagt under sitt förhör.

Båda advokaterna ska enligt åtalet ha förmedlat information till Vårbynätverkets ledare Chihab Lamouri.

Lamouri dömdes i hovrätten till 17 år och tio månaders fängelse för brott i den stora Vårbyhärvan.

På tisdagen kom domen vid Södertörns tingsrätt.

Kommer att överklaga

Advokaten Slobodan Jovicic försvarar Ekrem Güngör. De kommer att överklaga domen.

– Vi har precis lagt på telefonen. Till att börja med är han såklart missnöjd och besviken över det här. Vi kände på oss att han skulle bli dömd då han var kvar i häkte och jag hade som krav sedan innan att det här skulle överklagas.

Han fortsätter:

– Min uppfattning är att tingsrätten har gjort en felaktig bevisvärdering.

– Det är en väldigt hård smäll och min klient har vidgått att han har brustit i sin etik och han är utesluten ur Advokatsamfundet och det accepterar han fullt ut.

Advokaten Thomas Olsson försvarar ex-advokaten ”Prinsen”.

– Vi är naturligtvis nöjda med att de ogillade den delen om skyddande av brottsling. Men det är väldigt svårt att känna sig övertygad av den argumentation som tingsrätten har presenterat för att döma honom till synnerligen grovt narkotikabrott. Så den domen kommer att överklagas, säger Thomas Olsson.

I rätten pekade Thomas Olsson på medierapporteringen kring ”Kungen” och ”Prinsen”. Han menade under sin plädering att de båda advokaterna varit utsatta för en kampanj riktad mot försvarare.

Åklagare: ”Nätverkskriminella i kostym”

Åklagare vid Södertörns åklagarkammare, skrev följande i sin anmälan av de båda advokaterna:

”Sammantaget går det inte att frigöra sig från bilden av nätverkskriminella i kostym.”

De båda advokaterna uteslöts ur Advokatsamfundet förra året. Samfundets disciplinnämnd menar att det var bevisat att de båda hade läckt information.

”Nämnden har i det nu meddelade beslutet uteslutit advokaterna ur Advokatsamfundet och förordnat att beslutet genast ska verkställas. Beslutet är enhälligt”, meddelade Advokatsamfundet förra året.

Följ ämnen i artikeln