Ulf Adelsohn om Moderaternas situation: Har ett ”helvete”

Uppdaterad 2021-10-21 | Publicerad 2021-10-20

Moderaterna har uppförsbacke menar den tidigare M-ledaren Ulf Adelsohn – och han skyller allt på sin efterträdare Fredrik Reinfeldt (M).

I en intervju med GP säger han att partiet nu har ett ”helvete” på grund av partiets tidigare vägval och riktar också kritik mot parollen ”Öppna era hjärtan”.

– Det var inget som uppskattades av väljarna, säger Ulf Adelsohn till Aftonbladet.

Den stridbare tidigare M-ledaren Ulf Adelsohn, 81, är fortfarande aktiv i politiken, med debattartiklar och kampanjer kring byggnader och arkitektur på Djurgården i Stockholm.

I en intervju med GP från sommarhuset på västkusten inför Moderaternas kongress i helgen går Ulf Adelsohn till storms mot den tidigare partiledaren Fredrik Reinfeldt, för att han avgick på valnatten 2014 och för decemberöverenskommelsen med Socialdemokraterna.

Tidigare moderatledaren Ulf Adelsohn vid riksdagshuset inför riksmötets öppnande 2019.

Gav upp mot S

I båda fallen anser han att Moderaterna gav upp mot socialdemokraterna och att det har gynnat SD.

– De två sakerna gav Sverigedemokraterna ett övertag som man nu har ett helvete att ta tillbaka. Två avgörande politiska misstag, signerade Fredrik Reinfeldt, säger Ulf Adelsohn.

Han utvecklar resonemanget för Aftonbladet och säger att det också finns ett tredje misstag – Fredrik Reinfeldts sommartal 2014 om att ”Öppna era hjärtan”.

– Det är klart att det inte blev bra. Reaktionerna blev väldigt negativa på detta och det var inget som uppskattades av väljarna. 

Han tycker att Sverige i stället ska ha en restriktiv flyktingpolitik.

– Sverige kan inte ensamt lösa alla problem, vi måste ha en reglerad invandring, det är en uppfattning som både socialdemokrater och moderater delade på min tid, säger Ulf Adelsohn.

Före detta Moderatledarna Ulf Adelsohn och Fredrik Reinfeldt skrattar tillsammans under Moderaternas partistämma 2019. Inför årets stämma går Adelsohn ut i en intervju och riktar hård kritik mot kollegans, vad han kallar, ”avgörande politiska misstag”.

Fick inte säga sin åsikt

Sedan ett par veckor tillbaka har epitetet ”blåbruna” diskuterats flitigt, särskilt i fråga om Moderaternas samarbete med Sverigedemokraterna.  Ulf Adelsohn vänder sig emot begreppet och tycker att SD de gångna åren mognat.

– Sverigedemokraterna var från början en liten klick, då var det lite hårdare och tuffare, men ju fler de har blivit så har ju desto fler av vanliga svenska kommit att rösta med dem. Och jag tror att väldigt många röstar med dem av det enkla skälet att de har delat deras uppfattning om invandringen. Och att man inte fick säga sin åsikt, säger Ulf Adelsohn.

Han säger att han ”inte har någon annan uppfattning” om M-samarbete med Sverigedemokraterna än Ulf Kristersson.

”Kluvet parti”

Han vill överlag inte rikta någon kritik mot Sverigedemokraterna som parti. I stället återkommer han flera gånger till Liberalerna, som han är kritisk till eftersom det finns personer i partiet som motsätter sig ett samarbete med Sverigedemokraterna.

– Det är alltid olika åsikter i Folkpartiet. Det är ett kluvet parti. Och deras enda chans att hänga kvar i riksdagen är moderata stödröster. Men vilken moderat kommer att rösta på dem när de har personer högt upp på sin lista vars enda önskan är att rösta fram Socialdemokraterna? Det är en omöjlighet.

Aftonbladet har sökt Fredrik Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt inledde valrörelsen 2014 med att vädja till svenska folket att ha tålamod med den stora flyktingström som då väntades till Sverige. I ett uppmärksammat tal bad han folk att ”öppna sina hjärtan” – ord han i efterhand fått kraftig kritik för.