Grönland

Skandal skakar Grönland – tusentals flickor fick tvångsspiral

Av: 

Staffan Lindberg

Mängder av grönländska flickor och kvinnor fick spiraler insatta utan att veta om det eller mot sin vilja.
Mängder av grönländska flickor och kvinnor fick spiraler insatta utan att veta om det eller mot sin vilja.

NYHETER

Mängder av grönländska flickor och kvinnor fick spiraler insatta – utan att veta om det eller mot sin vilja.

Historien skakar nu den tidigare danska kolonin.

– Det kändes som knivar inom mig, säger Naja Lyberth.

Minnesbilderna från den där dagen på Grönland 1976 är oskarpa.

Naja Lyberth – då 14 år – kommer ihåg glimtar av en man i vit rock. En sjuksköterska. Känslan av handlingsförlamning, att vilja säga nej, men inte våga.

Och så minns hon hur ont det gjorde.

– Det var så smärtsamt, för jag hade aldrig legat med någon. Det var där min oskuld togs. Staten ”stal” min oskuld mot min vilja. Det kändes som knivar i mig när spiralen sattes in. Varje gång jag hade mens fick jag liknande smärtor, säger Naja Lyberth, enligt den grönländska public servicekanalen KNR.

Grönland var tidigare en dansk koloni men är numera en självständig del av Danmark.

Många människor på den isiga ön har genom åren vetet om att kvinnor i deras familjer eller närhet fått spiraler. Men det är först nu som två journalister på Danmarks Radio i en serie poddavsnitt avslöjar kampanjens omfattning.

Mellan 1966 och 1970 sattes runt 4 500 spiraler in, något som motsvarar hälften av alla fertila kvinnor som bodde på ön vid tidpunkten.

Kunde inte säga nej

Lagen ändrades inför kampanjen så att läkare kunde vägleda flickor under 18 år utan föräldrars medgivande. Något som många läkare tolkade som att de hade rätt att sätta in spiral utan samtycke.

Många grönländska flickor och kvinnor informerades aldrig om ingreppet. Eller gavs möjligt att säga nej.

Enligt DR-granskningen var de yngsta flickorna bara 13 år. Detta trots att det redan då var känt att spiraler hos minderåriga ökar risken för sterilitet senare i livet.

Enligt podden ska de danska myndigheternas syfte med kampanjen, som fortsatte till mitten av 1970-talet, ha varit att minska befolkningsökningen och antalet barn som föddes utanför äktenskapet. Något som ansågs motverka moderniseringen av ön.

Många av kvinnorna har nu vittnat om att de långt senare fick problem med infektioner och smärtor. Och hade svårt att bli gravida.

Får ”flashbacks”

Människorättsorganisationer på Grönland och i Danmark kräver nu att Danmark redovisar alla detaljer kring programmet.

Poddserien har rivit upp obehagliga minnen bland öns kvinnor – och många behöver nu psykologhjälp, enligt KNR.

– Att få en spiral insatt utan vetskap eller samtycke är en fruktansvärd upplevelse som har traumatiserat många kvinnor. Flera kvinnor beskriver att de upplever obehagliga krisreaktioner och ”flashbacks” efter att podden släppts och den växande debatten i samhället och på sociala medier, säger närläkaren Mimi Karlsen till den grönländska nyhetskanalen.

”Var tabu”

En gynekolog på ett sjukhus på Grönland vittnar om att hon fortfarande hittar spiraler från tiden när hon undersöker kvinnor.

Naja Lyberth säger att hon aldrig berättade för sina föräldrar om spiralen. Inte heller diskuterades det i klassen.

– Jag har förskjutit spiralingreppet i många år. Det var tabu. Först efter att jag fick symtom i klimakteriet som påminde mig om smärtan då kom hela upplevelsen tillbaka och traumatiserade mig på nytt, säger hon till KNR.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Naja Lyberth efter spiralkampagnen: Det får mit hjerte til at bløde

ÄMNEN I ARTIKELN

Grönland