Bidens Sverigesändebud: jurist, hbtq-aktivist

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2021-09-23

Advokaten och hbtq-aktivisten Erik Ramanathan föreslås bli Sveriges nya USA-ambassadör. Bilden visar amerikanska ambassaden i Stockholm.

Han är advokat och hbtq-aktivist – och har samlat in stora summor pengar till Demokraternas valkampanjer. USA:s president Joe Biden har nominerat Erik Ramanathan till posten som Sverigeambassadör, meddelar Vita huset.

Född i New York har Ramanathan dubbla examina, i biologi och beteendevetenskap, från Johns Hopkins University och en i juridik från Harvard University. Han har jobbat som advokat, varit engagerad i bolag i hälsosektorn och lett ett yrkesorienterande program vid juristutbildningen på Harvard. I nuläget är han styrelseordförande i den icke-vinstdrivande jätteorganisationen Heluna Health.

Ramanathan har också varit ordförande i Immigration Equality, en organisation som representerar hbtq-personer och hiv-positiva i invandringssystemet. Han samlade in stora summor pengar för dåvarande president Barack Obamas återvalskampanj 2012 och han satt i finanskommittén för Joe Bidens valkampanj.

Före tillträdet och en eventuell flytt till Stockholm måste Ramanathans utnämning godkännas av senaten.