Fem punkter: Så var partiledardebatten

Publicerad 2022-08-19

I Aftonbladets partiledardebatt under onsdagskvällen hettade det till ett flertal gånger.

Här är fem punkter som sammanfattar debatten om du missade den igår.

  • Statsministerkandidaterna rök ihop

Under kvällen drabbade Ulf Kristersson och Magdalena Andersson samman.

Ulf Kristersson kritiserade bland annat Magdalena Andersson för de skatter som höjts under Socialdemokraternas tid vid makten och alla ”rekord” han antydde att Socialdemokraterna är skyldiga till.

– Rekord i skjutningar, drivmedelspriser, elpriser, och köer.

Magdalena Andersson slog tillbaka och i frågan om en socialdemokratisk regering skulle införa fastighetsskatt anklagade statsministern sin huvudkonkurrent för att fara med osanning.

– Jag förstår att det är tufft att efter åtta år i opposition inte ha bättre opinionssiffror. Men det är inte ett ledarskap att då sprida dynga om andra partier som är helt felaktiga, sade Magdalena Andersson till Ulf Kristersson.

  • Nooshi Dadgostar pressades om kraven på att ingå i S-regering.

Det har varit olika besked om huruvida Vänsterpartiet kommer att kräva ministerposter för att stötta Magdalena Andersson som statsminister.

I går tonade Nooshi Dadgostar ned kraven i DN:

– Vi ställer inga ultimatum på det sättet. Vi ser att det är en mycket komplicerad situation.

Robert Aschberg bad under debatten Nooshi Dadgostar om svar: Hur ska ni ha det?

– Vi kommer att ha förhandlingar, vi tror på jämlikhet. Det ska vara jämlikhet också mellan partierna. Alla behövs för att få en majoritet.

  • Annie Lööf om mäns våld mot kvinnor

Som ämne valde Centerledaren att prata om mäns våld mot kvinnor. Aftonbladets politiska kommentator My Rohwedder ansåg det vara ”fräscht” att höra Annie Lööf välja något annat ämne än landbygden.

– Den farligaste platsen för en kvinna är i hemmet.

Nooshi Dadgostar tyckte att Centerpartiet för en motsägelsefull politik i frågan:

– Det finns inga bostäder i väldigt många städer. Det viktigaste för dig var att införa marknadshyror förra året, hur hjälper det kvinnorna?

Centerledaren ilsknade till mot både Ebba Busch och Nooshi Dadgostar som enligt henne inte kunde hålla sig till ämnet.

– Tänk att Ebba Busch inte kan ge mäns våld mot kvinnor ens 30 sekunder, sade Annie Lööf när Ebba Busch bringade up el- och dieselpriser i sin replik.

  • ”Vanliga människor” missnöjda med svaren

Ett inslag i debatten gick ut på att tre personer från allmänheten fick berätta om sin situation, varpå partiledarna fick 30 sekunder var att presentera en lösning på problemen.

Hållbart jordbruk, vård och skjutningar togs upp av de tre som satt med i publiken under onsdagskvällen. Efter debatten intervjuades två av dem av Aftonbladet som undrade om de fått svar på sina frågor.

– Det måste till nåt kraftigare. Jag tyckte inte riktigt något av partierna hade nåt riktigt bra svar. Är det där deras bästa så räcker det inte riktigt, säger Jan-Ola om jordbruket.

Inte heller Mariama tyckte hon partiledarna hade något revolutionerande att säga för att få stopp på skjutningarna:

– Jag tyckte det var de vanliga svaren, tyvärr.

  • Jimmie Åkesson och Ebba Busch surnade till mot programledaren Robert Aschberg

Efter att Jimmie Åkesson pratat om invandring ställde Robert Aschberg en fråga om en omdebatterad artikel Jimmie Åkesson publicerade i just Aftonbladet 2009. Enligt Jimmie Åkesson blev han felciterad, varpå hätska meningsutbyten följde.

– Jag skrev inte så. Ni på Aftonbladet har skitsnackat om det i evigheter.

Också Ebba Busch höjde rösten mot programledaren under kvällen. Hon ansåg sig ha fått färre repliker än de andra partiledarna, och vädrade tydligt sitt missnöje upprepade gånger.

– Jag är inte rädd för karlar som blir arga, sade Ebba Busch när Robert Aschberg inte lät henne replikera.