Hon leder jakten på Zaida Cataláns mördare

Publicerad 2018-03-11

Ett år har gått sedan mordet på Zaida Catalán.

Den svenska åklagaren Sara Nilsson leder den invecklade – och på många sätt förbryllande – jakten på FN-svenskans mördare.

– Den här liknar inget jag tidigare har varit med om, säger hon.

I ett rum på internationell åklagarkammaren i Stockholm sitter Sara Nilsson med det kanske svåraste uppdraget någon svensk åklagare har just nu.

Att hitta Zaida Cataláns mördare.

På måndag har det gått exakt ett år sedan den svenska FN-experten och hennes amerikanske kollega Michael Sharp satte sig på varsin motorcykel i staden Kananga i Kongo-Kinshasa och åkte söderut.

De kom aldrig tillbaka.

Kropparna hittades först efter två veckor.

Vid sidan av den kongolesiska mordutredningen pågår sedan dess en amerikansk utredning. Och en svensk.

Det är den sista som Sara Nilsson leder.

Visade avrättningsfilm

Trots sin långa erfarenhet har hon aldrig stött på något liknande fall.

Händelsen i sig är exceptionell – Zaida Catalán och Michael Sharp var de första FN-experterna att dödas på fältet sedan 1960-talet.

Men framför allt handlar det om hur de kongolesiska myndigheterna, som tidigt lade skulden på en milis av barnsoldater, har hanterat fallet.

I april, kort efter att Sara Nilsson fått ärendet på sitt bord, kom den första chocken.

Den kongolesiska regeringen hade kommit över en film som visade hur Catalán och Sharp leddes in i skogen och avrättades – och valde att visa den för journalister.

”En katastrof”

Redan samma dag låg den ute på internet.

– Det var en katastrof för utredningen. Förutom att det är otroligt kränkande för de som utsätts så förstör det bevisningen. Nu går det inte längre att kontrollera om ett vittne verkligen befann sig på mordplatsen, säger Sara Nilsson när Aftonbladet möter henne.

Kongolesiska regeringen påstår att filmen bevisar att deras version, att det var rebeller som mördade Catalán och Sharp, stämmer.

– Men en utredning går inte till på det sättet! Man säger inte vem som har gjort det utan utreder det med den bevisning som finns.

Märkligheterna är fler, enligt Sara Nilsson.

Catalán och Sharp reste tillsammans med fyra kongoleser, en tolk och tre mc-chaufförer. Ett år efter mordet är alla fyra fortfarande spårlöst försvunna.

– De måste rimligen antingen vara mördade och då ska det vara en rättegång även runt dem. Eller så lever de och då borde de ha försökt att höras som ögonvittnen, säger Sara Nilsson.

Väckte regimens ilska

Varför tror du att de har försvunnit?

– Det vill jag inte spekulera i.

Det finns uppgifter om att tolken hade kopplingar till Kongo-Kinshasas säkerhetstjänst.

– Ja, jag känner till den uppgiften. Men det är inget jag kommenterar.

Sara Nilsson uppgav i november att det inte gick att utesluta att personer ”nära anknutna till regimen i Kongo” är involverade i morden.

Att viktiga spår pekade mot regimen hade vid det laget redan framkommit i granskningar i såväl Aftonbladet, som i utländska medier som New York Times och franska RFI.

Men bland västliga diplomater och FN-personal var det något man dittills bara vågat viska.

Uttalandet gav eko över världen. Och väckte raseri – i Kongos regering.

”Enskilda kan fara illa”

– Jag kunde inte undanhålla den här informationen. Det har betydelse för vilka åtgärder vi kan göra i ärendet och möjligheten att nå framgång. Vi har också en skyldighet att berätta, säger Sara Nilsson.

Går det att säga vad uppgiften bygger på?

– Inget mer än att den bygger på information som kommit in i vår utredning. Det handlar inte minst om hänsyn till enskilda, som skulle kunna råka illa ut. Det gör mig försiktig.

Har du mer eller mindre fog att tala om en koppling till regimen i dag?

– Jag står för den åsikten. Hur stark kopplingen är vill jag inte uttala mig om.

Du sa att det fanns intressanta personer.

– Det är fortfarande så.

Handskrivna sidor

Har ni kunnat förhöra dem?

– Det vill jag inte gå in på.

Du har tidigare sagt att samarbetet med Kongo inte fungerar. Hur ser du på det i dag?

– Vi har nyligen tagit emot visst material från Kongo, som ett svar på den rättsliga hjälp som jag skickade i april. Det här materialet är handskrivet, ungefär 120 sidor. Det är mycket svårtillgängligt. Det är dåliga kopior. Sidor som saknas och ibland är det dubbla sidor. Det är väldigt svårt att gå igenom och analysera.

Ni har begärt allt material. Och fått 120 handskrivna sidor.

– Min uppfattning är att det inte är ett fullständigt material.

Har ni varit i Kongo?

– Nej, och vi planerar för tillfälligt ingen resa dit eftersom det inte finns något samarbete. Det har uppgetts från kongolesiskt håll i FN att jag skulle ha varit där. Jag tolkar det som om de vill sprida en bild av ett samarbete som inte finns, säger Sara Nilsson.

Misstänkt försvunnen

Har ni kommit över nyckelaktörernas telefonlistor?

– Jag vill inte svara på det, för då ger jag ledtrådar om vilka kontakter vi haft eller inte haft. Men generellt kan man säga att det är relevant information.

Hur ser ni på den fortsatta rättegången som pågår i Kongo-Kinshasa?

– Det finns uppenbara brister. Den bild jag haft har snarare förstärkts. Det här är inte vad man kan kräva.

En huvudmisstänkt, byledaren Bulabula, har försvunnit under mystiska omständigheter. Hans advokat uppger att han har tagits av säkerhetstjänsten och förts till Kinshasa.

– Det är sådant jag har läst i media om. Det är inget jag har fått från kongolesiska myndigheter.

Vet du var han befinner sig nu?

– Nej.

Stora svårigheter

Hur skulle du beskriva läget i den svenska utredningen nu?

– Det är fortfarande så att den har stora svårigheter. Det har kommit in viss information på senare tid, men den viktigaste informationen finns i Kongo, och den har vi inte fått tillgång till. Utredningen fortsätter och det finns fortfarande åtgärder att vidta.

Tror du att du kommer att hitta Zaida Cataláns mördare?

– Förutsättningarna för att kunna åtala någon i Sverige är inte goda. Däremot kommer vi förhoppningsvis att kunna klargöra händelseförloppet, åtminstone till viss del. Det är min målsättning.

När kommer vi veta det?

– Det kan nog ingen säga i dag, säger Sara Nilsson.

Fotnot: läs Aftonbladets uppmärksammade granskning av mordet på Zaida Catalán här.