Bil körde in i folkmassa i Melbourne – många skadade

Publicerad 2017-12-21

Mitt i rusningstid körde en vit stadsjeep in i en folkmassa i centrala Melbourne i Australien.
19 människor är skadade, bland dem personer vars tillstånd beskrivs som kritiskt.
Polisen säger att det var en ”medveten handling”.
– Jag fattade först inte vad som hade hänt. Det var väldigt tumultartat och folk gick runt och grät, säger Abbe, 21, från Falkenberg som just nu bor i området.

På torsdagsmorgonen, svensk tid, körde en stadsjeep på ett antal fotgängare nära den stora tågstationen Flinders Street Station i centrala Melbourne i Australien.

Händelsen inträffade i korsningen Flinders Street och Elizabeth Street, mitt under eftermiddagsrusningen.

19 personer ska ha skadats till följd av fordonets framfart, bland dem minst ett litet barn. Flera beskrivs som kritiskt skadade.

Bar på väska med knivar

Under den presskonferens som hölls strax efter 21.30 på torsdagskvällen, lokal tid, framkom att det i nuläget inte finns någon anledning att misstänka att gärningen var en terrorgärning.

Den 32-årige man som framförde fordonet var känd av polisen sedan tidigare och ska lida av psykiska besvär. Föraren greps på plats av en civilpolis.

Ytterligare en man som filmade händelsen greps i anslutning till den aktuella platsen. Han bar på en väska med knivar i, sa polisen under presskonferensen.

Svensk på plats: Alla grät

Abbe, 21, från Falkenberg, som inte vill ha med sitt efternamn, bor just nu på ett hostel som ligger på gatan där bilen kom körande.

– Polisen har spärrat av hela gatan och de säger att vi kanske inte får komma tillbaka om vi lämnar hostelet. Jag såg människor som låg ner på marken, säger Abbe.

Han kom till olyckplatsen cirka 10 minuter efter att händelsen inträffat.

– Jag fattade först inte vad som hade hänt. Det var väldigt tumultartat och folk gick runt och grät, säger Abbe.

Och tillägger:

– Jag trodde aldrig att jag skulle uppleva något sånt här.

”Man hörde bara: bang, bang, bang”

Jim Stoupas blev vittne till händelsen och har sagt till en australiensisk public service-kanal att det verkade som att fordonet körde mycket snabbt, cirka 80 km i timmen.

– Det bromsade inte och saktade inte ned alls, säger Jim Stoupas.

Han säger också att han stod utanför en donut-butik och såg folk bli påkörda en efter en.

– Allt man hörde vara bang, bang, bang, bang, bang, bang, säger han.

UD: Följ lokala myndigheters råd

Utredningen om händelsen befinner sig ännu i ett tidigt stadium, och svenska UD har vid lunchtid på torsdagen, ännu inga uppgifter om drabbade svenskar.

– Vi har tagit del av medieuppgifterna och jag utgår från att ambassaden i Canberra följer detta noggrant, säger Lisa Eidmark vid pressjouren.

– Generellt när sådana här händelser inträffar råder vi alla att följa lokala myndigheters råd, och hålla sig borta från området tills läget har klarnat

Följ ämnen i artikeln