Stefan Löfven: ”Med stor sorg jag tagit emot beskedet”

Så minns vännerna Lisbeth Palme

Uppdaterad 2018-10-19 | Publicerad 2018-10-18

Lisbeth Palme har avlidit efter en tids sjukdom. Hon blev 87 år.

Vännerna minns henne med värme.

– Det är med stor sorg jag tagit emot beskedet om Lisbeth Palmes bortgång. Mina tankar finns i denna stund hos Lisbeths och Olofs tre söner och deras familjer, säger statsminister Stefan Löfven.

Familjen Palme meddelade  idag via nyhetsbyrån TT att Lisbeth Palme avlidit. Hon blev 87 år.

Statsminister Stefan Löfven (S) minns Lisbeth Palme som ”en engagerad förkämpe för barnets rätt”.

– Jag hade många fina samtal med Lisbeth Palme, oftast på Gotland och i samband med tal i Almedalen. Hon var en trogen åhörare där, alltsedan Olof Palme höll sitt första tal där för femtio år sedan, säger han och fortsätter:

– Hon var tidigt pådrivande för att FN:s barnkonvention blev antagen 1989 och hon var med och förberedde det globala barntoppmötet 1990. Som ordförande i FN:s barnfond och i den svenska Unicef-kommittén gjorde hon stora insatser för att samhället skulle ta största möjliga hänsyn till barnens villkor.

”Värna barnets rätt”

Statsministern säger att det bästa sättet att hedra Lisbeth Palmes minne är att fortsätta att kämpa för barnen.

– Att värna barnets rätt är alltjämt en central politisk uppgift. Jag känner att det bästa sättet att hedra Lisbeth Palmes minne är att fortsätta det arbetet med största möjliga kraft, säger han.

Före detta finansministern Kjell-Olof Feldt minns Lisbeth som en kvinna med mycket bestämda åsikter.

– Barnomsorgen är en diskussion som jag minns väl. Olof Palme och jag tyckte det var värd alla pengar i värden men inte hur mycket som helst. Det tyckte inte Lisbeth. Hon tyckte att barn, de kan man satsa hur mycket som helst på av de offentliga medlen. Hon var en mycket passionerad person, säger han till Aftonbladet.

Hur kommer du minnas henne?

– Som uppdelat i två skepnader. Den tid när Palme och jag samarbetade intensivt försökte hon skydda statsministern. Dessutom gillade hon inte att jag ringde sent på kvällarna. Däremot ringde han (Olof Palme, red. anm.) på söndagar och det gillade inte jag.

”En vänskap som hållit i sig sedan 1958”

Förre statsminister Ingvar Carlsson skriver så här om Lisbeth Palme:

”Det var med sorg jag tog emot beskedet att Lisbeth Palme har avlidit. Jag träffade Lisbeth första gången 1958 och vi blev från första stund goda vänner, en vänskap som hållit i sig sedan dess. Hon engagerade sig starkt i jämställdhet, var ordförande för svenska UNICEF och medverkade till att Sverige tog initiativ till Barnkonventionen. Lisbeth har under åren alltid varit närvarande, som personlig vän men också genom att hon gav ett ovärderligt politiskt stöd”, skriver Carlsson.

Wallström: ”Fina, kloka Lisbet”

Flera ministrar kommenterar Lisbeth Palmes bortgång på sociala medier.

”Fina Lisbet Palme, alltid så varm och ödmjuk och generös mot din omgivning. Du kommer vara saknad av många”, skriver barn- äldre och jämställdhetsminister Lena Hallengren på Twitter.

”Fina, kloka Lisbet Palme har gått bort. Vila i frid”, skriver utrikesminister Margot Wallström.

Barnomsorgen

EU- och handelsminister Ann Linde hoppas att Lisbeth Palmes insatser för att utveckla barnomsorgen i Sverige ska blir ihågkomna.

”Hennes insatser inte minst för att utveckla barnomsorgen i Sverige blir ihågkomna. Jag är så glad över att hon långt upp i åldern kom till oss när Palmecentret ordnade aktiviteter, en länk till vår historia”, skriver hon.

LO skickar en hälsning med orden:

”Vila i frid. Våra tankar går till släkt och vänner”.

Hovets Margaretha Thorgren säger till Aftonbladet:

”Kungafamiljen har tagit del av det tråkiga beskedet och beklagar sorgen och kommer skicka ett privat kondoleansbrev”.