Poliser beväpnas med förstärkningsvapen i terrorinsats

Uppdaterad 2016-04-29 | Publicerad 2016-04-28

Insatsen efter uppgifterna om att en terrorcell opererar i Sverige fortsätter med oförminskad styrka.

På torsdagen togs beslut om att förstärkningsvapen i form av kulsprutepistoler ska finnas i polisbilar i yttre tjänst i polisområdena i Stockholm.

– Vi ser till att vi har en förmåga hos den yttre personalen som jobbar just nu, säger Jan-Åke Nilsson, taktisk ledare inom Polismyndigheten.

Säkerhetspolisen och polisens nationella operativa avdelning, NOA, har sedan i tisdags arbetat intensivt med att bedöma uppgifter som sägs komma från irakisk säkerhetstjänst: att en terrorcell med kopplingar till Islamiska staten tagit sig till Sverige.

För att hantera insatsen har de två aktörerna gått upp i så kallat stabsläge.

”Har en beredskap”

Inom Stockholmspolisen behandlas insatsen som en särskild händelse men fram tills nu ska det inte ha inneburit några större förändringar för poliser i yttre tjänst.

Men under torsdagen togs beslut om att förstärkningsvapen, kulsprutepistolen MP5, ska placeras i polisbilar utspridda över hela Storstockholm, uppger flera källor för Aftonbladet. Beslut har också tagits om att utrusta samtliga fordon i yttre tjänst med tunga skyddsvästar och hjälmar.

Jan-Åke Nilsson är taktisk ledare i polisområde Nord i Stockholm och ansvarar för planering inom insatsen.

Han vill inte gå in på några detaljer om polisens beväpning men säger ändå att man säkerställt att poliser i yttre tjänst "har en förmåga".

– Vi har en beredskap som vi arbetar med och utöver den särskilda händelsen så har vi också planerade insatser som kungens 70-årsdag, säger han.

Hanteras av Säpo

Han förklarar regelverket för att omplacera förstärkningsvapnen från låsta skåp inne på polisstationerna - till att förvaras i fordon på fältet.

– Det krävs ju ett beslut från en högre chef och normalt sett är det föranlett av en särskild händelse. Det kräver en viss nivå och terror är ett sådant exempel, säger Jan-Åke Nilsson.

Enligt den taktiska ledaren skiljer sig den pågående insatsen markant från terrorjakten i slutet av förra året - då en bild på den då utpekade gärningsmannen skickades ut till poliser över hela landet. Den här gången tycks polis i yttre tjänst vara långt mindre involverade.

– Det här sköts på en högre nivå kan man säga, det är Säpo som sköter allt, säger Jan-Åke Nilsson.

”Fortgår med samma styrka”

Bilden bekräftas av poliser i yttre tjänst i Stockholms lokalpolisområden.

– Det är inte mycket information som kommer till oss. Vi har inte ens fått i uppdrag att bevaka något särskilt. I stället har man bevakat vissa objekt på eget initiativ, säger en polis.

Samtidigt har säkerheten höjts på flera platser med koppling till den centrala statsledningen.

På Säkerhetspolisen uppger man via pressekreteraren Fredrik Milder att insatsen fortsätter för fullt.

– Den fortgår med samma styrka som tidigare, säger han.

Han vill inte svara på om någon person har frihetsberövats.

– Det är ingen information jag kan gå in på, säger Fredrik Milder.