Ministern togs för rattfylleri – avgår

Publicerad 2016-08-13

Aida Hadzialic (S) körde bil med alkohol i blodet – och togs av polisen för rattfylleri.

Nu avgår hon som gymnasie- och kunskapslyftsminister.

– Jag vill ta ansvar för det jag har gjort, säger hon.

På lördagsmorgonen höll gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic en blixtinkallad pressträff. Där berättade hon att hon fastnat i en poliskontroll med 0,2 promille alkohol i blodet. Som en följd av det väljer hon nu att avgå som minister.

Hennes avskedsansökan kommer att lämnas in under måndagen.

”Trodde det försvunnit ut ur kroppen”

På torsdagskvällen var Hadzialic i Köpenhamn för att titta på en konsert. Hon berättar att hon drack två glas vin tidigt på kvällen för att kunna ta bilen tillbaka.

– Efter konserten valde jag att ta bilen hem till Malmö, naturligtvis i tron att jag inte var påverkad. Där och då begick jag mitt livs största misstag.

– Det var första gången jag körde rattfull. Första och sista.

Aida Hadzialic tog beslutet att avgå under gårdagskvällen, efter att ha resonerat med statsminister Stefan Löfven.

Varför drar du så snabba konsekvenser?

– Jag anser att detta är så pass allvarligt att jag tar ansvar för det som gjorts.

Så mycket pengar kan hon få

Aida Hadzialic har som statsråd haft en månadslön på 127 000 kronor. Hon har rätt till avgångsersättning i upp till år, vilket skulle innebär en summa på totalt 1 524 000 kronor.

– Först när hon kommer in med en ansökan om avgångsvederlag tar vi ställning till det, säger Ove Nilsson, ordförande i Statsrådsarvodesnämnden.

Om ministern fortsätter att vara riksdagsledamot eller får annan ersättning dras det beloppet av från avgångsvederlaget.

– Statsrådet får mellanskillnaden, säger Ove Nilsson.

Är det vanligt att statsråd som avgår begär ersättning?

– Ja, det är ganska vanligt. Men det beror på vilka ersättningar de har i övrigt. De som har andra bryr sig inte, andra kan välja att söka en eller två månader, säger Ove Nilsson.

Löfven: ”Ledsen”

Stefan Löfven har kommenterat beslutet i ett pressmeddelande.

– Jag delar hennes bedömning om allvaret i situationen. Men det är varken första eller sista gången som en bra människa gör en dålig sak och jag är ledsen över att förlora en uppskattad kollega och ett framgångsrikt statsråd, säger Löfven.

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning, tar tillfälligt över Hadzialics arbetsuppgifter i regeringen. Hon berättar för Aftonbladet att hon fick beskedet i lördagsförmiddag.

– Hela händelsen har kommit som en chock och inget jag kunde se hända. Jag beklagar verkligen detta och tycker att situationen är mycket tråkig. Men om statsministern vill att jag tar över arbetsuppgifterna tillfälligt så är det klart att jag ställer upp.

Körkort dras in – troligen

Helene Hellmark Knutsson berättar att hon lärt känna Aida Hadzialic under de två år som de jobbat ihop och att hon respekterar hennes beslut om att avgå.

– Det är väldigt tråkigt att förlora henne som kollega men också för Sverige då hon är en fantastiskt duktig och skicklig politiker som gjort ett stort avtryck.

Att Hellmark Knutsson nu får dubbla ansvarsområden ser hon inte som något problem. Hon har i nuläget ingen uppfattning om hur länge den tillfälliga situationen kommer att råda.

– Det är som sagt tillfälligt. Sen får statsministern bestämma hur han vill organisera regeringen.

Polisen: Hon stoppades 23.51

Straffet för rattfylleri är oftast dagsböter. Dessutom dras i princip alltid körkortet in. Vid halter på 0,2–0,3 promille finns möjlighet till varning i stället för återkallelse, enligt Trafikverket.

Enligt polisen stoppades Aida Hadzialic i en kontroll klockan 23.51 i torsdags.

– Det var vid Lernacken vid brofästet. Hon hade 0,2 promille i blodet, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region Syd. 

Vid Lernacken, som ligger vid påfarten till bron och är platsen där gränskontroller av fordon sker genomför polisen nykterhetskontroller – planerade eller i form av stickkontroller.

Inga fler "utredningsåtgärder"

– Patrullerna har med sig en dräger, alltså ett alkotest, och gör stickkontroller eller kontroller under en viss tid. Hur de jobbade i torsdags kväll vet jag inte, säger Anna Göransson.

Hon uppger att ärendet med Aida Hadzialic är klart hos polisen och ska skickas till åklagare.

– Några fler utredningsåtgärder kommer inte att göras, säger Anna Göransson.

Det hanteras framöver av en åklagare vid Särskilda åklagarkammaren, som handlägger brott som statsråd begått utanför tjänsten.

– Det har inte kommit in till åklagarmyndigheten ännu och inte lottats på någon åklagare. I nästa vecka fattas troligen ett beslut om strafföreläggande, säger Helena Ekstrand vid Åklagarmyndighetens pressjour.