’Inte mer konstigt än att tala med V’

Publicerad 2016-05-17

Bergströms svar: Såg ingen annan utväg än att tvinga fram regeringskris

Dagens Nyheters förre chefredaktör Hans Bergström tog kontakt med Sverigedemokraternas ledning och uppmanade dem att fälla regeringens budget - att ”välta bordet”.

Kontakterna med SD har fortsatt.

– Jag anser inte att det är mer konstigt att ha samtal med dem än att ha det med vänsterpartister och miljöpartister, säger Bergström.

Aftonbladet kan i dag avslöja interna mejl som visar på tät kontakt mellan DN:s förre chefredaktör Hans Bergström och ledningen i SD. Hösten 2014 rådde Bergström partiet att ”välta bordet” och försöka fälla Stefans Lövens nybildade regering.

Bergström, som i dag bor och verkar i USA, är fort­farande aktiv i den svenska debatten. Han har tidigare arbetat för Liberalerna, ett parti han fortfarande är medlem i.

När Aftonbladet når honom­ berättar han att hans uppmaning till SD grundade­ sig i ett missnöje med den rödgröna regeringen, som han menar ger Vänster­partiet en roll som ”utpressare” i budget­förhandlingar.

Men hans missnöje riktade sig framför allt mot Allians­partiernas agerande.

Han säger att hans mål var att få till stånd block­överskridande samtal mellan Socialdemokraterna och Moderaterna och på sikt att partierna skulle bilda­ en bred regering.

– Jag var väldigt kritisk och skrev artiklar om den huvudlösa oppositionen. Fredrik Reinfeldt avgick på valnatten och sedan vägrade man tala med Stefan Löfven om en blocköverskridande regering, säger Bergström.

”Är fullt rimligt”

DN:s förre chefredaktör säger att han inte såg någon annan utväg på situationen än att SD skulle rösta på Alliansens budgetalternativ och därmed tvinga fram en regeringskris.

Bergström berättar att han i dag har kontakt med flera sverigedemokrater, bland annat i sin roll i hans frus friskolekoncern.

– SD finns i riksdagen och har inflytande, då är det fullt rimligt att man talar med dem. Min erfarenhet är att SD har utvecklats, men även att de har före­trädare på vissa­ områden som är väl så kvalificerade och vettiga som andra.

Vi vet att SD har varit intresserade av att låta dig leda deras medie­satsning. Har du blivit erbjuden någon roll?

- Jag har aldrig hört talas om denna fråga, än mindre erbjudits något uppdrag. Antar att de läst artiklar jag skrivit om nationalstaten som omistlig enhet för en fungerande demokrati.

Hans Bergström är tydlig med att han under lång tid varit kritisk mot den migrationspolitik som förts i Sverige och som bland annat ledde fram till en överenskommelse mellan Alliansen och Miljöpartiet på om­rådet.

- Uppfattningen om omöjligheten man var på väg mot med migrations­politiken, den har jag uttryckt offentligt i hög grad.

Stoppade annonser

Tycker du fortfarande att SD ska arbeta för att fälla regeringen?

- Om de reser den frågan blir det samma som att det inte sker, eftersom Alliansen inte kommer stödja dem. Det skulle behövas att S och M talar med varandra. Att man ska upprätthålla två block och att Alliansen ska ta över 2018, det bär inte.­ Det måste ske en ombildning över blockgränserna.

Hur tror du dina kontakter med SD uppfattas bland dina kollegor och samarbetspartners?

- Jag anser inte att det är mer konstigt att ha samtal med SD än med vänster­partister och miljöpartister. De är ett riksdagsparti under­ utveckling och har ett betydande inflytande över svensk politik.

I början av 2000-talet vägrade du att ta in annonser från SD i DN. I dag ger du dem råd. Vad har hänt sedan dess?

- När det hände stod det fortfarande i SD:s parti­program att de behandlade adopterade barn annorlunda än svenskar i allmänhet, för att de hade en annan ras. På den grunden, att det var ett uttryck för rasism, stoppade jag dem från att annonsera. Sedan tog de bort den programpunkten. Sedan dess har varje ansvarig utgivare accepterat att SD får annonsera. Det beslutet tog jag i ett läge innan de ändrat sig, vilket ändå har skett.

Fotnot: Aftonbladet har aldrig tagit in annonser från Sverigedemokraterna, efter beslut av ansvarig utgivare.