Kammarrätten återinför utreseförbud

Robin Salomonsson/TT

Uppdaterad 2020-08-17 | Publicerad 2020-08-14

Kammarrätten i Stockholm återinför en 17-årig flickas utreseförbud. Arkivbild.

Den 17-åriga flicka som fick utreseförbud av socialnämnden får fortfarande inte resa utomlands – trots att förvaltningsrätten nyligen rev upp socialnämndens beslut.

Kammarrätten i Stockholm gör en annan bedömning och beslutade på fredagen att utreseförbudet gäller.

Enligt det nya beslutet anser kammarrätten att det faktiskt finns en risk att flickan förs utomlands för att giftas bort. Den bedömningen görs bland annat mot bakgrunden att föräldrarna uppvisat allvarliga brister i omsorgen och dessutom misshandlat flickan både fysiskt och psykiskt.

Detta ska ha rört sig om hedersrelaterat våld och förtryck.

Flickan har själv uppgett en oro för att föräldrarna ska välja någon som hon skulle förlova sig med och berättat att en utlandsresa var planerad. Ytterligare en omständighet är att föräldrarna uppgett att dotterns pass är borttappat.

Nya regler

– Hon är omhändertagen enligt LVU (lagen om vård av unga). Det figurerar även uppgifter om en eventuell resa och detta tittar vi naturligtvis på. I det här tidiga stadiet får man göra en sannolikhetsriskbedömning, säger kammarrättens lagman Christian Groth till TT.

Sedan 1 juli har lagstiftningen om utreseförbud ändrats – något som innebär att kommunernas socialnämnder kan besluta om utreseförbud vid misstankar om akut risk att ett barn ska ingå tvångsäktenskap eller könsstympas.

Därför fattade socialnämnden i Uppsala beslut om tillfälligt utreseförbud för flickan. Men förvaltningsrätten ansåg att det saknades konkreta uppgifter som belägger att äktenskap var planerat för 17-åringen under utlandsresan och rev upp beslutet. I dokumentationen framkommer det att flickan själv vill resa men att hon sagt till föräldrarna att hon vill vänta med äktenskap.

"Annan bedömning"

Kammarrätten, däremot, går nu på socialnämndens linje.

– Det finns inga nya omständigheter utan det är samma men vi gör en annan bedömning utifrån den nya lagstiftningen, säger Christian Groth.

Det tillfälliga utreseförbundet är giltigt i fyra veckor och fallet ligger nu återigen hos socialnämnden. Domen kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

Flickan har varit LVU-placerad men återvänt hem på eget bevåg. Förvaltningsrätten i Uppsala har tidigare sagt ja till ny LVU-placering.

Följ ämnen i artikeln