Coronadödsfall lex Maria-anmäls

Uppdaterad 2020-09-11 | Publicerad 2020-08-27

En kvinna som smittats med covid-19 på ett äldreboende i Knivsta fick vänta för länge på vård när hon plötsligt blev sämre, enligt kommunen som lex Maria-anmält händelsen.

Kvinnan fördes senare till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

Kvinnan, som var i 80-årsåldern, dog åtta dagar efter att hon förts med ambulans till en intensivvårdsavdelning i mitten av juni.

Innan hon kom dit hade dock personalen på äldreboendet där hon bodde haft svårt att få tag på vårdpersonal. Ingen hade informerat dem om att sjuksköterskan de ringde till var sjukskriven och inte hade ersatts.

De kallade senare in andra sjuksköterskor inom hemvården, som fann den covidsmittade kvinnan liggandes i sängen, utan möjlighet att larma.

Den äldre kvinnan var ensam och hade väldigt svårt att andas när de kom dit, enligt anmälan. När personalen försökte larma sjuksköterskan de inte fick tag i, hade kvinnan även haft ont i bröstet och 41 graders feber.

Den första sjuksköterskan som kom till adressen hade inte heller haft rätt utrustning med sig. Det hade dock den andra sjuksköterskan som kallades in.