Svenskar fast i Kambodja: ”Vet inte när vi kan åka hem”

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-08-13

Flera svenskar är strandsatta i Kambodja sedan landet coronastängde sina gränser i mars.

En av dem är Andreas Röhlander, 32, som är fast i landet på obestämd tid.

– Det värsta är ovissheten, man börjar känna sig uppgiven nu, säger Andreas.

Resan till Kambodja skulle bli en magisk semester för Andreas Röhlander och hans australiensiska flickvän Bec Gregory-Pahlow, 30, innan de två skulle flytta till Sverige tillsammans.

– Vi kom hit i februari och skulle resa runt lite och hade en hemresa bokad till Stockholm den 16 april, berättar Andreas när Aftonbladet når honom via Messenger.

Bec Gregory-Pahlow, 30, och svenske Andreas Röhlander, 33, har suttit fast i Kambodja sedan landet stängde sina gränser i mars.

Sedan kom coronapandemin och paret – liksom hela världen – fick se sina planer omkullkastade. Utan förvarning beslutade Kambodjas regering i slutet av mars att stänga landets gränser.

– Det kom från ingenstans. Vi hann inte få biljetter med de sista flygen som gick, de blev fullbokade.

Flygen är överfulla

Sedan dess är paret fast i landet.

Av UD har de fått beskedet att det går flyg och att de kan ta sig hem på egen hand. Och den som gör en snabb googling kan visserligen hitta flygbiljetter, men i praktiken går de inte att köpa eller är osäkra, säger Andreas:

– Ringer man till flygbolagen säger de antingen att det inte finns biljetter, att flygen är överfulla eller att de inte kan garantera att man släpps in i ett land för att ta sig vidare med anslutande flyg.

– Situationen är oförutsägbar: gränser kan öppnas och stängas på kort tid och regler om vem som släpps in eller inte är osäkra.

Måste komma hem för att få medicin

Hur det kan gå för den som vågar chansa och köpa en flygbiljett kan illustreras med vad som hände en bekant till Andreas.

– Han köpte en flygbiljett och kom ända till Frankfurt. Men där släpptes han inte in och var tvungen att köpa en biljett tillbaka till Kambodja igen för 30 000 kronor.

Andreas och flickvännen känner flera andra svenskar som är strandsatta i staden Kampot. Och för många är situationen värre än för Andreas och Bec. Några är svårt sjuka och behöver komma hem till Sverige för att få sina mediciner.

– En här är sjuk i cancer, en har kol och en annan har diabetes. Deras mediciner börjar ta slut och nu får de hjälp av anhöriga som skickar mediciner till dem, säger Andreas.

Folktomt på flygplatsen i huvudstaden Phnom Penh den 3 april i år.

Fick tropiskt virus

Även Andreas och Bec är sjukdomsdrabbade. Hon ligger med brutet ben efter en trafikolycka. Han håller på att återhämta sig från ett tropiskt virus som påminner om denguefeber: chikungunya. Han har legat sjuk i 40 graders feber, haft ont i lederna och i halsen.

– Jag börjar bli bättre och har nog bara 38 graders feber nu, men jag får inte i mig någon mat förutom vätskeersättning och lite yoghurt, säger han.

Mat, boende och parets oförutsedda sjukhusräkningar kostar en hel del. Deras reseförsäkringar har dessutom gått ut eftersom de inte planerade att stanna så länge.

Ber UD om hjälp

Nu lever de på pengar som deras familjer lånar dem. Paret har flygbiljetter hem i oktober, men då flera tidigare bokningar avbokats eller skjutits fram är det svårt att veta om resan verkligen blir av.

Andreas skulle vilja att UD sätter in ett flyg som de strandade svenskarna skulle kunna köpa biljett till för att garanterat ta sig hem.

– För ekonomins skull måste vi komma hem snart, våra familjer kan inte hjälpa oss hur länge som helst. Det värsta är ovissheten, att vi inte vet när och hur vi ska komma hem. Man längtar efter familjen och tryggheten hemma.

Under pandemin har tiotusentals svenskar blivit strandsatta runtom i världen. UD har hjälpt till i fall där det bedömts omöjligt att ta sig hem för egen maskin, bland annat från Iran, Peru och Vietnam. Då genom att samarbeta med flygbolag som vill flyga rutten.

Aftonbladet har sökt UD för att ställa frågor om situationen för de svenskar som är strandade i Kambodja. De kommer att återkomma med svar, meddelar presstjänsten.