Riksbanken lånar ut 500 miljarder till företag

Uppdaterad 2022-04-01 | Publicerad 2020-03-13

Börsen är nattsvart och många svenska företag är redan i kris.

Nu lånar Riksbanken ut 500 miljarder för att rädda företag från coronakonkurs.

På ett extrainsatt möte fattade Riksbanken ett drastiskt beslut. Den lånar ut 500 miljarder via bankerna för att lindra konsekvenserna av coronautbrottet.

– Åtgärderna i det här läget ska ses som en form av försäkring som gör att svenska företag, särskilt små och medelstora, kan känna trygghet kring att kreditförsörjningen kommer att fungera, säger riksbankschefen Stefan Ingves i ett pressmeddelande.

”Det här ska ses som en försäkring som gör att svenska företag kan känna trygghet kring att kreditförsörjningen kommer att fungera”, säger riksbankschef Stefan Ingves.

Ingen räntesänkning

Stefan Ingves flaggade redan tidigare i veckan för att det kan bli aktuellt med lån till företag via bankerna, medan han tonade ned sannolikheten för att Riksbanken skulle sänka styrräntan från noll till minus. I dagens pressmeddelande säger Riksbanken att de kan använda alla sina verktyg.

Företagslånen ges till en rörlig ränta motsvarande Riksbankens reporänta, för närvarande 0 procent, och löper under 2 år. För att säkerställa att de lån som Riksbanken tilldelar bankerna kommer företagen tillgodo, kommer Riksbanken att följa upp bankernas utlåning till icke-finansiella företag.

Möte med bankerna

Ingves kommer att hålla en presskonferens klockan 11 i dag (fredag). Sedan tidigare är det dessutom klart att Finansinspektionen, FI, sänker bankernas buffertkrav från 2,5 till 0 procent till följd av coronaviruset. Sänkningen motsvarar 45 miljarder kronor.

Dessutom ska finansmarknadsminister Per Bolund (MP) under dagen hålla ett telefonmöte med landets tio största banker liksom Svenska bankföreningen och Sparbankernas riksförbund. Detta med anledning av coronaviruset.

Ministern ställer krav

Finansminister Magdalena Andersson (S) välkomnar beskedet:

– Det är en tydlig injektion till det finansiella systemet, säger hon.

Samtidigt ställer finansministern krav på landets banker:

– Nu är det viktigt att bankerna verkligen använder sig av den här möjligheten så att i grunden livskraftiga företag inte i onödan går omkull.

 

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen