Trump hoppfull om fredsplan – avvisas av palestinierna

Ishtayeh: ”Syftet är att skydda Trump från riksrätten”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Den amerikanske presidenten Donald Trump beskriver fredsplanen för Mellanöstern som ”en stor möjlighet”.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är på plats i USA tillsammans med sin politiska rival Benny Gantz för att presentera förslaget.

Palestinas premiärminister Mohammad Ishtayeh har redan gett kalla handen.

Planen är känd som ”århundradets deal”. Det är den politiska delen av USA:s försenade lösning på konflikten mellan Israel och Palestina.

Trump och Netanyahu väntas avtäcka förslaget på en gemensam presskonferens i Vita huset vid lunch på tisdag, amerikansk tid.

Trots att det är oklart vad fredsplanen innehåller är den palestinske ledaren Mohammad Ishtayehskeptisk. Han är övertygad om att Israel kommer att favoriseras. Enligt honom har USA förlorat sin trovärdighet som rättvis medlare i konflikten.

Palestinierna fruktar att planen ska krossa alla drömmar om en självständig stat på Västbanken, Gazaremsan och östra Jerusalem.

– Det är inget annat än ett sätt att ge nådastöten till den palestinska kampen, säger Mohammad Shtayyeh under ett regeringsmöte i Ramallah på Västbanken, enligt Reuters.

Donald Trump tog emot Benjamin Netanyahu vid vita huset.
Foto: Evan Vucci / AP
Donald Trump tog emot Benjamin Netanyahu vid vita huset.

”De borde vilja ha den”

Donald Trump är ändå hoppfull och tror att även om palestinierna säger nej nu kommer förhandlingar mynna ut i en överenskommelse, skriver AP.

– De borde vilja ha den, säger Trump till reportrar i ovala rummet efter ett möte med Netanyahu.

– I slutändan kommer de vilja ha den. Den är väldigt bra för dem.

Enligt Trump har arbetet med fredsplanen dragit ut på tiden på grund av det politiska läget i Israel, skriver AP.

Han vill inte ge några detaljer ur planen och svarade inte när journalisterna frågade om den kommer att inkludera en israelisk annektering av Västbanken.

– Om planen godkänns är det toppen och om den inte gör det kan vi leva med det också. Men jag tror att vi har en chans, säger Trump.

Möte med oppositionsledaren

Även Benjamin Netanyahu har höga förhoppningar. Han ser fredsförslaget som en möjlighet att ”skapa historia” och att fastställa Israels slutliga gränser.

Trump har separat träffat den israeliske oppositionsledaren Benny Gantz – som gör upp med Netanyahu i det israeliska valet den 2 mars.

Att båda de israeliska ledarna bjudits in till Washington är USA:s sätt att säkra fredsplanen oavsett hur det går i valet i Israel, uppger en amerikansk källa med insyn för Reuters.

Anklagas för att flytta fokus

Presentationen av fredsplanen sker samtidigt som både Trump och Netanyahu kämpar för sin politiska överlevnad.

Riksrättsprocessen pågår mot Trump i senaten och i Israel ska parlamentet ta ställning till om Netanyahu kan få immunitet mot de korruptionsmisstankar som hotar honom.

Ishtayeh anklagar Trump och Netanyahu för att försöka flytta fokus från de inhemska problemen.

– Syftet är att skydda Trump från riksrätten och att skydda Netanyahu från fängelse, säger han, enligt Reuters.

Fredsplanen är resultatet av tre års arbete av Donald Trumps svärson Jared Kushner samt Avi Berkowitz och Jason Greenblatt.

När den ekonomiska delen av Kushners förslag – omfattande motsvarande 470 miljarder kronor – avslöjades i juli förra året gav sig palestinierna ut på gatorna i protest.

Foto: Evan Vucci / AP
Ledarna möttes i Ovala rummet inför pressen.
Publicerad:

LÄS VIDARE