40 befaras döda efter skyfall i Indonesien

TT-AFP

Publicerad 2019-04-29

Indonesien är ett av de länder som utsätts för flest naturkatastrofer. Här tar invånare i Makassar på södra Sulawesi en gummibåt till hjälp för att sig fram när stadens gator översvämmades i januari i år.

Översvämningar och jordskred till följd av oväder har skördat flera offer på den indonesiska ön Sumatra. Uppemot 40 personer befaras döda, enligt landets myndigheter.

Monsunsäsongen är snart över i landet med kännbara konsekvenser för den katastrofdrabbade önationen. Minst 12 000 har evakuerats undan de stora vattenmassorna som ansamlats efter dagar av skyfall.

Tidigare i år har oväder på bland annat ön Sulawesi dödat minst 70 personer. Ännu fler miste livet i regionen Papua i mars.

Förutom kraftigt regn misstänks även illegal gruvverksamhet ligga bakom flera jordskred. Avskogningen som industrin ger upphov till gör att flera vattendrag lättare svämmar över.

I Bogor, strax utanför Jakarta, oroar sig invånarna även för flera stora ormar som en privat samlare släppt ut i det vilda. Sex stycken har hittats medan ytterligare åtta fortfarande saknas.