Masskjutning i Texas – gärningsmannen död

Åkte runt i kapad postbil och sköt

Av: Adam Westin, Joakim Magnå, Sebastian Laneby

Publicerad:
Uppdaterad:

Minst fyra personer har dödats i de närliggande städerna Odessa och Midland i amerikanska delstaten Texas.

En man öppnade eld vid en poliskontroll och fortsatte skjuta på flera platser.

Totalt sköts 21 personer, varav en är en 17 månader gammal flicka.

Gärningsmannen – en man i 35-årsåldern – har dödats av polis.

Klockan 15.25 under lördagen, lokal tid, vinkade trafikpolis in en man som gjort en vänstersväng på motorvägen Interstate 20 utan att använda blinkers.

Då började föraren skjuta med gevär, och träffade minst en av poliserna. Sedan körde skytten i riktning mot Odessa och öppnade eld på flera platser, bland annat vid ett varuhus.

Liten flicka skadad

Junior Bejarano, 20, som arbetar på Twin Peaks restaurang i Odessa hörde flera skott.

– Det blev kaos på bara några sekunder. Människor skrek, välte stolar och tappade tallrikar, säger han till New York Times.

Minuter senare hörde restaurangpersonalen en kvinna skrika från en bil, Junior Bejarano och hans kollegor sprang dit. Där såg Bejarano en skadad liten flicka, som en sjukvårdsutbildad kollega tog hand om.

1 av 4 | Foto: Mark Rogers / TT NYHETSBYRÅN

– Hon var vid medvetande, men hon var helt täckt av blod. Det var fruktansvärt att se något sådant.

Befarade två gärningsmän

Polisen jagade en guldfärgad Toyota och en kapad postbil. Innan det klarnat att gärningsmannen först körde Toyotan och sedan kapade postbilen befarade polisen att det var fråga om två skyttar. Paniken spreds som en löpeld.

”En person (möjligtvis 2) kör just nu omkring i Odessa och skjuter mot slumpmässigt utvalda personer. Flera personer är skottskadade. Den misstänkte kapade just en bil tillhörande US Mail”, skrev polisen i Odessa inledningsvis på Facebook.

Poliser bland de skjutna

Allmänheten i Odessa och Midland i västra Texas uppmanades att undvika vägarna och att hålla sig inomhus. Senare meddelade polisen i Midland att den misstänkte gärningsmannen, som var i 35-årsåldern, skjutits ihjäl i Odessa och att han troligtvis agerade ensam. Det har inte framkommit något politiskt eller ideologiskt motiv.

Fem personer dödades och 21 personer skadades i skjutningen, uppger en talesperson för polisen på en presskonferens. Det är oklart om gärningsmannen är inräknad i dödssiffran eller inte.

Tre poliser finns bland de skadade. Läget för den 17 månader gamla flickan är stabilt, skriver USA Today.

1 av 6 | Foto: Tim Fischer / TT

Trump informerad

President Donald Trump har informerats om händelsen, uppger pressekreterare Stephanie Grisham för ABC News. På Twitter skriver Trump att FBI kopplats in.

Det är andra gången på en månad som en ensam skytt skjutit ihjäl och skadat ett stort antal människor i Texas. Den 3 augusti dödade en beväpnad 21-årig man 22 personer och skadade 24 i El Paso. Han kunde gripas efter dådet, som beskrivs som ett hatbrott.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN