”Carlsson Löfdahl tycker hon har rätt att sitta på sin plats”

Liberal berättar om kontakterna med avhoppade ex-kollegan

Av: Mattias Sandberg, Richard Aschberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl har plockat ut arvoden på 400 000 kronor utan att arbeta.

Nu berättar en före detta partikollega om sina kontakter med Carlsson Löfdahl – som fortfarande inte anser att hon gör något fel som sitter kvar i riksdagen.
– Hon håller fast vid att så länge hon inte är dömd för någonting eller att hon inte har gjort fel rent juridiskt, så tycker hon att hon har rätt att sitta på sin plats, säger Mari Lindahl, vice gruppledare för Liberalerna i Jönköping län.

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl lämnade Liberalerna i mars - efter Aftonbladets avslöjande om att hon kvitterat ut bostadsbidrag från riksdagen på närmare en halv miljon kronor för att hyra makens lägenhet.

Avgiften låg på drygt 2 000 kronor, men Carlsson Löfdahl uppgav för riksdagen att hon betalade 13 000 kronor i hyra till sin make.

På så vis kunde hon plocka ut maxbeloppet från riksdagen.

Time out med lön

Efter avslöjandet tog Carlsson Löfdahl time out från riksdagen. Sedan dess har hon kvitterat ut arvoden på över 400 000 kronor - utan att jobba.

Affären skakade om Liberalerna och i SvD/Sifos marsmätning, som gjordes i samband med avslöjandet, fick partiet rekordlåga 3,3 procent.

Även i den senaste väljarbarometern från SVT/Novus hamnar partiet under riksdagsspärren.

Blivit felbehandlad

Mari Lindahl, vice gruppledare för Liberalerna i Jönköping län, hade kontakt med Carlsson Löfdahl innan sommaren.

– Ja, jag har frågat varför hon gör så här. Men då tycker hon att hon har blivit felbehandlad av partiet, säger Lindahl.
Enligt Lindahl så tycker Carlsson Löfdahl att hon rätt att sitta kvar i riksdagen.
– Hon håller ju fast vid att så länge hon inte är dömd för någonting eller att hon inte har gjort fel rent juridiskt, så tycker hon att hon har rätt att sitta på sin plats, säger Lindahl.

– Och hon är väl väldigt besviken över partiet, hur det har agerat. Jag har svårt att förstå det, för jag tycker har man gjort fel får man backa och ta det.

Skadar partiet

Anders Rickman som är ordförande för partiet i Jönköpings län, som Carlsson Löfdahl företrädde i riksdagen, är mycket bekymrad.

Han anser att den åsamkat partiet stora skador.

– Det kommer ju fortlöpa så här tills hon avgår helt enkelt. Det är ju så illa.

När tror du att hon avgår?

– Helst i morgon, men det är utanför min kontroll.

– Det här har skadat förtroendet så pass mycket så även om hon inte blir dömd, kan vi inte se att hon kan jobba som riksdagsledamot.

”Har gått åt skogen”

Enligt Rickman drabbas Liberalerna fortfarande av Carlsson Löfdahl-affären.

– Om jag får gnälla lite så är faktiskt vårt parti ett offer i sammanhanget också, det är klart att det är synd om Emma på en viss nivå, att hennes karriär har gått åt skogen, men hon får lite skylla sig själv och det är synd om skattebetalarna som tvingas betala det här, de är också förlorare.

– Men jag vill faktiskt påstå att vi är en förlorare också. Här har hundratals människor gått och knackat dörr, delat ut flygblad och kämpat för att vi ska få en riksdagsmannaplats och i gengäld så får vi ingenting.

Jag skäms över att vi har ett system som tillåter det här

Skäms över systemet

Om Carlsson Löfdahl skulle lämna sin riksdagsplats så står Jakob Olofsgård beredd att ta över. Han var den kandidat valkretsen som fick näst mest personkryss.

– Han är redo, han har resväskan packad. Hans familj vet att han kan fara beredd att åka på dagen och han sitter här och väntar, säger Rickman.

Rickman vill nu se nya regler.

Han tycker inte en ledamot ska kunna sitta kvar i riksdagen om ledamoten lämnar sitt parti - eller att en ledamot ska få arvoden utan att arbeta.

– Jag skäms över att vi har ett system som tillåter det här.

Aftonbladet har sökt Carlsson Löfdahl.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

L-topp hyr makens bostadsrätt – får 412 000 kr under mandatperioden
Efter Aftonbladets granskning – flera poliser utreder riksdagsfusket
Fyra riksdagsledamöter har avgått – en har tagit timeout
SD-toppen åkte på djurfest – bokförde det som ”tjänsteresa”
KD-toppen åkte till bröllop – tog betalt för tjänsteresa
Hela granskningen ”Maktens kvitton – så tipsar du reportrarna

Publicerad:

LÄS VIDARE