Fick drömkontrakt av hotelljätten – då slog coronaviruset till

Barndomsvännernas livsverk i gungning: ”Det gör verkligen ont”

Publicerad 2020-03-28

Barndomsvännerna Jounan och Martin har under 30 år byggt upp en hotell- och restaurangkoncern.

Nyligen fick de drömkontraktet: öppna 10 hotell i Sverige tillsammans med jätten AC Marriott.

Precis före invigningsfesten slog coronaviruset till med skoninglös kraft.

– Det är hemskt. Allt rasar, säger Martin Hosseini, vd på Vi Invest.

Dålig tajming är en sak.

Men det som drabbat Jounan Abboud, 51, och Martin Hosseini, 52, är mer än så.

Under 30 år har barndomsvännerna byggt upp sin koncern. Det började med krogar, Stockholmsklassiker som Crazy Horse, Fjäderholmarna och Victoria.

Sedan styrde duon över mot att bli ett hotell- och fastighetsbolag. Affärerna gick bra, Vi Invests huvudkontor ligger idag högst upp i ett ståtligt hus precis vid Humlegården, ett stenkast från Stureplan i centrala Stockholm. Fem hotell hann det bli – innan lyxhotellskedjan AC by Marriott ville göra affärer ihop.

– Det var ett avtal som vi lyckades träffa under 2018. Planen är att öppna ett tiotal hotell i Sverige tillsammans med Marriott de kommande åren, säger Martin Hosseini.

Barndomsvännerna Jounan Abboud, 51, och Martin Hosseini, 52, fick drömkontrakt av hotelljätten – när coronaviruset slog till.

Första hållplatsen på det som var tänkt som en lång resa blev Ulriksdal i norra Stockholm. 223 rum, konferensanläggning, gym och ett stort spa.

Kändiskocken Pontus Frithiof skulle se till att affärsgästerna stannade kvar och åt på hotellet istället för att åka in till city. Restaurangmenyn var spansk, Serranoskinkan skulle hyvlas på en rödlackad skärmaskin, som Frithiof visade upp för journalister före öppningen.

Den 9 mars öppnade portarna. Bara dagar tidigare hade coronaviruset slagit till med full kraft.

– Att öppna AC Marriott i Sverige i en coronatid. Det hade man inte ens drömt om i sina värsta mardrömmar. Vi fick ställa in invigningen, säger Martin Hosseini.

Han uppskattar att beläggningen på alla hotellen i koncernen ligger på 5–9 procent. Hotellbranschen generellt brukar, enligt branschorganisationen Visita, ligga på 70 procent i mars.

Pontus Frithiof kallades in för att öppna restaurangen - som nu är stängd.

För AC Marriott Ulriksdal har det dock gått ännu sämre.

– Där hann vi aldrig riktigt komma igång. Vi har fått säga upp och varsla 50 personer i koncernen.

Hur kändes det?

– Vi har haft utbildningar och byggt hotellet tillsammans med personalen. Det gör verkligen ont.

 

I dag är hotellet öde. Restaurangen är stängd, men de fåtalet gäster – främst utländska personer som väntar på att få tillstånda att åka hem – kan beställa a la carte-frukost. Den rödlackade skärmaskinen har aldrig använts.

Staten har sedan utbrottet gått in med krispaket riktade mot företagare.

– Det ska de ha en eloge för, men det räcker inte. Det krävs mer. Vi behöver enighet mellan blockgränserna och riktade insatser, säger Martin Hosseini.

Vad behöver ni mer exakt?

– Konkreta åtgärder som slopade arbetsgivaravgifter, moms, skatt. Det har gått så fort. Från att allt var på topp till detta på ett par veckor.

Vissa kanske tycker att ni borde ha en buffert? Varför ska just staten gå in med pengar?

– De som varit med länge har en buffert för sämre tider. Man är redo för lägre försäljning och beläggning. Men ingen har föreberett sig för ett tvärstopp, det har aldrig hänt förut. Och man vet inte hur länge det ska pågå. Hjälper man inte företagen idag får det förödande konsekvenser för hela samhället. Det handlar inte om ekonomi, det handlar om människoliv. Vad händer med dem som låser in sig när detta har planat ut? De som förlorat hem och företag? Någonting måste göras och det nu!

Trots allt vill Martin Hosseini ändå vara positiv och hoppfull.

– Det måste man vara som företagare. Jag tror och hoppas att det kommer fler krispaket. Förhoppningsvis får vi en sommar med inhemsk turism och sen är det höst. Men även om det blir bättre då det är det en lång startsträcka innan allt är som vanligt igen.

PODD Coronaviruset: Så hanterar människor samhällskriser

Hur hanterar vi människor egentligen samhällskrisen - och hur mår vi egentligen av att hela samhället verkar gå in i något slags stabsläge? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS