Varmt vatten stoppar sportfiske

Elina Perdahl/TT

Publicerad 2020-06-24

De varma vattentemperaturerna stoppar sportfisket på flera håll i landet. Arkivbild.

Den ihållande värmen får vattentemperaturen i många vattendrag att stiga. På några håll är vattnet nu så varmt att sportfisket stoppas.

Vattentemperaturer runt 20-gradersstrecket ställer till det för en del av landets sportfiskare. I vissa områden har fiskevårdsföreningarna infört en temperaturgräns, och när vattnet blir för varmt stoppas fisket.

– Vi har satt vår gräns vid 18 grader, och den gick vi över för ett par dagar sedan. Det är klart att det blir begränsningar för sportfisket. Det är jättetråkigt, säger Magnus Larsson, ordförande i Åby Älvs Nedre fiskevårdsområde i Västerbotten.

Laxfiskar mår dåligt

Beslut om att stoppa fisket tas ur ett ekologiskt perspektiv. Laxfiskar, som röding och öring, trivs inte i det varma vattnet. Värmen gör dem stressade, och risken är att de inte överlever att fiskas upp och sedan släppas tillbaka igen, vilket är en vanlig metod inom sportfisket.

– Vi värnar vårt fiskbestånd och är jätterädd om varje fisk som vandrar upp i älven. De får det tuffare i värmen, och då är det oturligt att hålla på och stressa dem, säger Magnus Larsson.

Värmen allt vanligare

Även i Jämtland stiger temperaturen, och i öringstäta Övre Gimån nära Bräcke stoppar man fisket för tredje året i rad.

– Ser man bakåt så är det väldigt ovanligt att vi stänger. Vi har bara stängt en gång tidigare, i början av 2000-talet. Men nu har vi tvingats göra det tre år i rad, säger Ernst Åslund, ordförande i Övre Gimåns fiskevårdsområde.

I laxfiskekretsar växer nu oron över att de höga temperaturerna ska bli det nya normala.

– Även om det fortfarande är relativt ovanligt, så ser vi de här höga vattentemperaturerna allt mer regelbundet. Vi måste framtidssäkra våra vatten mot klimatförändringar, säger Glenn Douglas, biolog och laxexpert på Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund.

Skogsindustrin påverkar

Enligt Glenn Douglas är det klokt att stoppa fisket när vattnet blir för varmt. Men han pekar också på flera saker skogsindustrin kan göra för att hålla nere temperaturen.

– Det är bland annat viktigt att man inte hugger ner träden närmast vattnet. Om man lämnar de täta granarna längst ner, så minskar det mängden solljus som når älvarna. Det har en enorm betydelse, säger Glenn Douglas.