Studie: Barn löper hälften så stor risk att smittas av corona

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:

Risken att barn och unga ska bli sjuka i covid-19 är mindre än hälften så stor som för vuxna.

Slutsatsen i en brittisk studie av tillgänglig forskning är att barn är den grupp som tryggast går att släppa ut i samhället.

– För barn visar riskanalysen en klar fördel för att skicka dem tillbaka till skolan, säger professor Russel Viner till The Guardian.

En grupp brittiska forskare har gått igenom fler än 6 000 forskningsrapporter om det nya coronaviruset för att försöka hitta ett svar på hur mottagliga barn är, skriver The Guardian.

Deras slutsats är att för personer under 20 år är risken att bli sjuka i covid-19 56 procent mindre än för vuxna.

– Det är preliminära bevis men majoriteten av dem pekar tydligt mot att barn verkar vara mindre mottagliga för sars-cov-2, säger Russel Viner, professor i ungdomshälsa vid UCL Great Ormond Street Institute of Child Health, och en av författarna bakom studien, till The Guardian.

Arkivbild från klassrum.
Foto: TT
Arkivbild från klassrum.

Han säger att enligt deras rapport är de bevisade riskerna med att hålla barn isolerade och borta från skolan mycket större än riskerna med att ha skolorna öppna.

– De har den lägsta förekomsten av infektioner och risken att dö eller drabbas av allvarlig infektion till följd av covid-19 är exceptionellt låg hos barn, säger Russel Viner.

En annan av författarna bakom rapporten säger att barn ”kanske spelar än mindre roll i epidemin som helhet”.

– Den här nya studien kommer hjälpa oss att bättre förstå de möjliga konsekvenserna för smittspridning i skolor och samhället vid en skolöppning, säger Rosalind Eggo till The Guardian.

Den nya studien ger stöd till brittiska myndigheters beslut att öppna landets skolor 1 juni. Ett beslut som fattats mot regeringens expertgrupps råd, skriver The Guardian.

Expertgruppens råd var bland annat vänta tills en mer effektiv smittspårningsrutin var satt i bruk.

I Skottland och Nordirland har myndigheterna meddelat att man valt att vänta med att öppna skolorna till höstterminen.

Norges folkhälsomyndighet gick i dag också ut och sa att det kan ha varit onödigt att stänga skolor och förskolor. FHI-chefen Camilla Stoltenberg varnade för att på nytt stänga Norge och sa att den nedstängning som gjorts, gjordes på svaga grunder, skriver VG.

I Sverige har alla förskolor och grundskolor varit öppna under hela pandemin.

Foto: JERKER IVARSSON
Statsepidemiolog Anders Tegnell. I Sverige har för- och grundskolor vart öppna under hela coronapandemin.
Publicerad:

LÄS VIDARE