Fältarbetaren Annie, 32, blev bortjagad av ljudskrämmor: ”Tortyr”

Uppdaterad 2022-05-02 | Publicerad 2022-04-30

Av misstag blev fältarbetaren Annie Billingsdal, 32, och en kollega bortjagad från ett parkeringshus i Nordstan.

Tillsammans med två unga killar fick de fly från öronbedövande ljudskrämmor.

– Vi uppfattade inte att det var fältassistenter som befann sig där uppe, säger Nordstans säkerhetschef Kenneth Lexell.

– Jag blev chockad.

Så beskriver 32-åriga Annie Billingsdal känslan av att hamna mitt i en tjutande ljudskrämma i Nordstan förra veckan.

Tillsammans med sin 30-åriga kollega på Fältgruppen City i Göteborg befann sig Annie Billingsdal på översta våningen i Nordstans parkeringshus under onsdagskvällen för att träffa och prata med en grupp ungdomar som befann sig i parkeringshuset.

– Vi pratade med två unga killar och hade ett trevligt samtal. Helt plötsligt ser jag att de här två killarna och min kollega viker sig av smärta, håller för öronen och skriker rakt ut, säger Annie Billingsdal som i det här ärendet uttalar sig som privatperson.

”Det var tortyr”

Själv hörde hon inte något ljud, men Annie Billingsdal tycker att händelsen var obehaglig.

– Vi fick ju springa därifrån och alla blev ju väldigt chockade. Jag förstod först inte vad som hade hänt men efteråt kände jag också ett tryck och en smärta i örat. Efter att vi samlat oss insåg både jag och min kollega att vi hade huvudvärk, säger hon.

Parkeringen i Nordstan där Annie och hennes kollega stod och pratade med några ungdomar när ljudskrämman sattes igång.

Annie Billingsdal visste att ljudskrämmor används för att ”skrämma bort” ungdomar från platser de inte får vara på, men att uppleva det själv var något annat.

– Jag hade en uppfattning om att det här ljudet skulle låta lite mer subtilt, men det här var ju tortyr. Det skar i öronen och min kollega och de två killarna fick väldigt ont, säger hon.

Annie Billingsdal.

Används endast som sista utväg

Nordstans säkerhetschef Kenneth Lexell förklarar att ljudskrämmornas syfte är att skapa trygghet och säkerhet för Nordstans besökare men endast ska användas som en sista utväg.

– Den här skrämman som vi har på parkeringshusets översta våning är till för att förhindra att ungdomar befinner sig där uppe. Det är ingen allmän plats och det skrämmer våra bilbesökare, säger han.

Ljudskrämmornas syfte är att ljudet ska få ungdomar att uppleva ett obehag när man befinner sig inom området på 20–25 meter. De ska endast användas om inte vakter hjälper.

– I första hand använder vi oss av vakter. Det finns högtalare som vakten kan prata med ungdomarna genom. Ljudskrämmorna använder vi bara i sista hand, till exempel när ungdomarna kommer tillbaka trots att de blivit tillsagda, säger Kenneth Lexell.

Säkerhetschefen: ”Ett misstag”

Att ljudskrämmorna användes när två fältassistenter jobbade med ungdomarna var ett misstag.

Kenneth Lexell.

– Det berodde på att vi inte uppfattade att det var fältassistenter som befann sig där uppe. Vi tog dem för fyra ungdomar. Vi har alltid kameraövervakning när skrämmorna används för att operatören ska se exakt vad som händer. Vi har ett gott samarbete med fältassistenterna och vi stör aldrig dem när de jobbar.

Efter händelsen ska nu ett internt möte hållas för att säkerställa att samma sak inte händer igen.

– Det är bara tokigt att det här hände, det var ett missöde. Vi ska se till att det här inte händer framöver, säger Kenneth Lexell.

Följ ämnen i artikeln