Kris i samhällsviktiga funktioner i Skellefteå: Hjälp oss

Publicerad 2022-01-22

Många samhällsviktiga funktioner går på knäna på grund av personalbrist.

Nu vädjar Skellefteå kommun allmänheten om hjälp.

– Det är ett väldigt ansträngt läge i våra verksamheter. Till och med värre än tidigare vågor under pandemin, säger Joakim Lundin, personalchef i Skellefteå kommun.

Flera samhällsviktiga funktioner har drabbats hårt av den snabba smittspridningen i landet.

Den senaste tiden har det rapporterats om flera arbetsplatser som haft stora problem med att hålla i gång sina verksamheter.

Mest akut att få in personal

En kommun som drabbats hårt är till exempel Skellefteå kommun. Nu går de ut med ett nödrop till allmänheten.

– Vi upplever att det är mer ansträngt nu och därför går vi ut med en intresseannons externt där vi efterfrågar personal som tillfälligt kan gå in i våra verksamheter, säger Joakim Lundin, personalchef i Skellefteå kommun.

Joakim Lundin, personalchef i Skellefteå kommun.

Det handlar bland annat om verksamheter som förskola och skola, äldreomsorg och inom stöd och service.

– Det mest akuta nu är att få in extra personal, man behöver inte vara utbildad inom områdena. Man kan hjälpa till med enklare arbetsuppgifter så att de som är utbildade får ägna sig helt och hållet åt sina verksamheter, säger Joakim Lundin.

Skellefteå har tre olika färgskalor som beskriver läget. Grönt som innebär att man klarar bemanningen, gult är väldigt hög sjukfrånvaro.

Hög smittspridning bland personal

Rött läge är det mest ansträngda.

– Man kan inte säga någonting generellt utan varje enhet bedöms individuellt. Det kan variera och vissa dagar finns det enheter som har rött läge, säger Joakim Lundin.

Han fortsätter:

– Man kan säga att det är enheter som har haft rött läge där man har behövt göra åtgärder. Det gör att det behövs mer personal, säger Joakim Lundin.

Samtidigt kom nya besked gällande karantänsregler från Folkhälsomyndigheten på torsdagen.

Tre grupper undantas kravet på familjekarantän.

– Det underlättar naturligtvis, men läget är ansträngt. Det är en hög smittspridning bland personalen och många som är hemma på grund av karantän eller vabb, säger Joakim Lundin.