Totalstopp i tågtrafiken efter brand i ställverk

Publicerad 2022-02-09

Det är mycket strul i morgontrafiken.

Det handlar om förseningar och inställda tåg i Stockholmstrakten som kan pågå i dagar.

– Vi pratar nog om dagar men vi hoppas man ska komma med en temporär lösning. Nu är det totalstopp, säger Anders Hedgren, vid SJ:s pressjour.

Tågtrafiken har stoppats på sträckan mellan Märsta/Arlanda och Uppsala efter ett signalfel, skriver Trafikverket på sin hemsida.

Både regionaltåg och pendeltågstrafik påverkas. Det finns för närvarande ingen prognos för när tågen kan börja köra igen och samtliga avgångar på sträckan Stockholm–Uppsala är inställda fram till klockan åtta på onsdagsmorgonen.

– Det är ett ställverk som har brunnit uppe i Arlandatrakten och ställer till det. Pendeltågen vänder på Arlanda och sedan är det busstrafik mellan Arlanda och Uppsala via Knivsta, säger Johan Nordgren på SL:s pressjour.

Under gårdagen drabbades sträckan av ett växelfel som åtgärdades.

– När det gäller den här sträckan har vi inte fått någon prognos. Det är ett ganska omfattande fel när det har brunnit i ett ställverk. Det kommer fortsätta hela morgonrusningen med säkerhet, säger Johan Nordgren.

Efter en brand i ett ställverk väntas stora problem för tågtrafiken mellan Uppsala och Stockholm. Arkivbild.

Problem i Nynäshamn

– Det är jätteolyckligt naturligtvis, säger Johan Nordgren.

Både SL och SJ har tagit in bussar som kommer att ersätta tågen. På sträckan mellan Arlanda och Uppsala handlar det om tolv ersättningsbussar.

Enligt SJ kan det ta dagar innan problemet är åtgärdat.

– Vi pratar nog dagar men det kan komma en temporär lösning. Jag skulle rekommendera att om man ska åka mellan Stockholm och Uppsala och inte måste åka så ska man stanna hemma, säger Anders Hedgren vid SJ:s pressjour och fortsätter:

– Det är långt ifrån full kapacitet och totalstopp mellan Uppsala och Märsta, säger Anders Hedgren.

Tågen norrut mot Gävle avgår men tvingas ledas om, vilket innebär förseningar.

Sedan tisdagsmorgonen är det också stopp söderut mellan Västerhaninge och Skogås respektive Nynäshamn. Stoppen beror på en trasig gångbro samt ett elfel.

På sträckan finns inga ersättningsbussar.

Följ ämnen i artikeln