Rekordhöga nivåer av växthusgaser varnar ny FN-rapport

Publicerad 2021-10-25

Koldioxidnivåerna fortsatte öka i världen under 2021. Coronapandemins effekter på den globala ekonomin och utsläppen hade ingen stor effekt och nu varnar FN att temperaturen kommer fortsätta öka, även vid nollutsläpp. ”Vi är långt ifrån målet”, säger FN-professorn Petteri Taalas.

Data från flera mätstationer visar att koldioxidnivåerna fortsatte öka i världen under 2021. Koldioxid är enligt rapporten den viktigaste växthusgasen, och nådde 2020 ett snitt på 413,2 PPM, vilket är en ökning med 149 procent jämfört med för-industriell tid.

Den ekonomiska nedtrappningen till följd av covid-pandemin hade enligt rapporten ingen märkbar effekt på mängden växthusgaser i atmosfären, trots att det gick att uppmäta en tillfällig nedgång i utsläppen.

Så länge utsläppen fortsätter kommer den globala temperaturen att stiga, skriver FN i sin rapport. Med tanke på hur länge koldioxid stannar i atmosfären så kommer temperaturen på Jorden att fortsätta stiga under en längre tid, även om alla utsläpp helt skulle stanna av.

– I den nuvarande takten som mängden växthusgaser ökar kommer vi se en temperaturökning i slutet av seklet som ligger långt över Parisavtalets mål på 1,5 till 2 graders ökning jämfört med för-industriell tid. Vi är långt ifrån målet, skriver professor Petteri Taalas, generalsekreterare för FN:s meteorologiska organ WMO, i ett pressmeddelande.

Planeten sämre på att absorbera

I rapporten varnar FN även för att mer frekventa perioder av torka och skogsbränder riskerar att minska landbaserade ekosystems möjlighet till att absorbera koldioxid. De lyfter också fram att delar av Amazonas som tidigare absorberat stora mängder koldioxid nu istället släpper ut växthusgasen i atmosfären som ett varnande exempel. Havens möjlighet att absorbera koldioxid kan också minska till följd av stigande vattentemperaturer och smältande havsis.

Gaserna som oroar

Koldioxid står för ungefär 66 procent av uppvärmningen av planeten och en stor del av gasen kommer från förbränning av fossila bränslen och cementproduktion. Andra oroande gaser är metan, som bland annat släpps ut av jordbruket och soptippar, och lustgas som bland annat finns i gödningsmedel. Enligt FN-rapporten har utsläppen av alla dessa växhusgaser ökat de senaste åren.