Hampus och Moas nyfödda barn fick covid – hamnade i respirator

Uppdaterad 2021-08-16 | Publicerad 2021-08-14

Nyfödda barn drabbas sällan allvarligt av covid-19 och ska därför inte separeras från mamman, enligt Folkhälsomyndigheten.

Hampus, 31, och Moas, 29, nyfödde son Esse, fem veckor, smittades och miste nästan livet.

– Både jag och Moa kom jättelindrigt undan. Och så kommer det här som en käftsmäll. Han blev dödssjuk i stället, säger Hampus.

Moa testade positivt för covid-19 dagar innan förlossningen i början av juni.

Två dagar efter födseln flygs Esse med ambulanshelikopter till sjukhuset i Uppsala. I Karlstad har man inte tillräckligt små respiratorer.

– Det började med att han andades väldigt fort direkt när han föddes. Sedan kom det till ett stadium där han bara blev sämre och sämre, säger pappan Hampus.

”Barn kan faktiskt få covid”

Föräldrarna får inte plats i helikoptern för all personal och utrustning.

Mamman Moa får åka taxi till Uppsala medan Hampus kör dit bilen de behöver.

– Det är hemskt. Det är en mardröm. Moa grät i taxin hela vägen, jag satt i bilen och grät. Man var bara tom. Vi hade ingen aning om vad som väntade, säger Hampus.

– All information man får är att det är lugnt, att barn inte blir sjuka. Men det kan vara bra för folk att veta att ett nyfött barn faktiskt kan få covid, faktiskt kan bli så sjukt att det måste ligga i respirator.

Nyfödde Esse på sjukhuset, här hälsar storebror Norton och pappa Hampus på.

Separerar inte barn från förälder

Enligt Folkhälsomyndighetens är risken för nyfödda barn att drabbas allvarligt av covid-19 väldigt liten.

I dag rekommenderar man även gravida att vaccinera sig och att man försöker undvika att smittas inför en förlossning.

Hampus ställer sig frågande till FHM:s rekommendation om att inte separera nyfödda barn från föräldrarna, trots smittrisken.

– Det är så svårt, men jag tycker att man bör ta till åtgärder som kan göras utan att separera i alla fall. Att göra något är väl bättre än att gå in med inställningen att han ändå inte kan bli sjuk och inte göra något alls, säger Hampus.

”Nu vill man ju bara hem, få vara en familj och laga mat”, säger pappa Hampus.

Ingen underliggande sjukdom

Esse pendlar mellan liv och död. I flera veckor ligger han nedsövd i respirator, omringad av maskiner. Han har tejp runt munnen. Han får blod, morfin, smärtstillande och lugnande mediciner.

Slangar och infarter sticker ut ur händerna och fötterna, monitorer sitter klistrade på halsen och hjärtat. Efter något av alla nålstick får han blodförgiftning.

Sjukhuset hittar inga underliggande sjukdomar. Hampus och Moa förbereder sig på att Esse ska flyttas vidare till Stockholm för konstgjord syresättning.

– De två dagarna trodde jag att det värsta skulle hända. Gränsen var så hårfin, det behövdes inte mycket för att han skulle tippa över. Men han lyckades hålla sig där på gränsen, säger Hampus.

Plötsligt vänder det lite.

– Infektionen gick ner en aning och han kunde bajsa själv. En bajsblöja är inget man står och jublar över vanligtvis, men man blir jävligt glad för det lilla!

Nyfödde Esse fick föras med ambulans till sjukhus.

”Man får bara försöka hitta en väg”

Familjen har precis återvänt till Karlstad där Moa och Esse ligger på sjukhuset med syrgas. Läkarna vet inte när han kan få komma hem.

– Förhoppningsvis får han komma hem om en till två veckor för hemsjukvård med sondmatning och syrgas, säger Hampus.

– Men det känns ju som en baggis just nu. Nu vill man ju bara hem, få vara en familj och laga mat!

De vet heller inte om Esse kommer att få några långsiktiga konsekvenser eller men.

– Det finns ju inte så mycket erfarenhet av det. Man får bara försöka hitta en väg och gå. Det är väl ingen som vet så jättemycket än.