”Ingen ska behöva bli filmad så i sitt eget hem”

Tipsade varandra om larmbilder – av nakna kunder

Uppdaterad 2022-04-22 | Publicerad 2022-03-31

Övervakningskamerorna från Verisure är riktade rakt mot det mest privata.

Nu berättar tidigare och nuvarande anställda att uppgifter om bilder på nakna kunder cirkulerade bland personalen på företaget.

– Alla gick in och tittade. Man tyckte att det var jättekul, säger en före detta anställd i högre position.

– Jag fick en bild på en naken kvinna som kom ur duschen skickad till min mobil, säger en tekniker.

Aftonbladets 200 sekunder har under ett par veckor granskat larmjätten Verisure. Nu berättar en tidigare anställd på en högre position hur personal på larmcentralen och kundtjänsten roade sig med att titta på nakenbilder från övervakningskamerorna i kundernas hem.

Ofta var det människor som utlöste larmet och blev fotograferade när de gick upp ur sängen på morgonen eller kom ut från badrummet. Frun eller mannen hade åkt hemifrån och larmat på.

– Det här blev en snackis direkt. När larmoperatören fick upp bilderna och såg en naken tjej eller naken kille, då spreds det som en löpeld, säger den tidigare anställde.

”Det här blev en snackis direkt. När larmoperatören fick upp bilderna och såg en naken tjej eller naken kille, då spreds ju det här som en löpeld”, säger en tidigare anställd till Aftonbladet.

”Skrev på chattar”

– Alla som jobbade där var inne. Alla som satt på kundtjänst gick in och tittade. Det tyckte man ju var jättespännande och jättekul. Det skrevs på chattar till alla andra: ”Titta på det här avtalet”, skrev man.

Skickade man bilderna i den interna chatten?

– Nej, man plockade aldrig ut dem utan man gick in i larmhanteringssystemet som alla jobbade i. Bilden låg i en lista med pågående larm och det där tittade man på. Det gjorde ju alla.

Såg du själv också?

–Ja, absolut. Flertalet gånger. Även arbetsledarna var inne och tittade och det är ändå de som ska föregå med gott exempel. Det blev aldrig några repressalier eller togs ens upp att det inte var okej. Aldrig någonsin.

Hur många var det som tittade på bilderna?

– Oj, det kunde ju vara uppåt 15–20 personer utan problem. Det är ju jättemånga som jobbar. Jag vet att det pågår fortfarande.

Tänkte du att detta var fel?

– Ja, visst fasen gjorde man det. Det var en av anledningarna till att man själv inte ville ha larm för man visste att händer det något så kommer alla att titta.

Från Verisures hemsida.

”Folk skrattar åt det”

Enligt en medarbetare på Verisures kundtjänst är det allmänt känt på kontoret att det förekommer att personalen på larmcentralen har roligt åt lättklädda bilder på kunder.

– Folk skrattar åt det och säger att de aldrig skulle ha en kamera i sovrummet.

– Jag har aldrig sett någon nakenbild själv, men jag har hört att operatörerna brukar skicka till varandra. Vi har ett chattprogram där man kan skicka saker. När larmet utlöses tas en bild, och den kan man spara ner på sin egen dator om man vill och sen skicka den vidare till vem som helst. Det är inte så att det inte går att spara ner.

– I veckobrev och på teamsmöten har cheferna sagt till att det inte får förekomma. De har inte pratat direkt om nakenbilder, utan sagt att det handlar om ”lättklädda bilder” och om att man skämtat om kunderna och förödmjukat dem. Då har cheferna sagt att det inte får förekomma, men vad jag vet har det aldrig blivit några följder för dem som gjort det, säger medarbetaren.

Nakenbild i mobilen

En man som tidigare jobbade som tekniker på Verisure säger att det var allmänt känt att uppgifter om övervakningsbilder på nakna kunder cirkulerade bland personalen på företagets larmcentral.

– Framför allt var det manliga anställda som var intresserade av bilder på nakna kvinnor. Det var inte alls seriöst. Det här är några år sedan, men kollegor säger att det är precis likadant i dag. De tittar på ”roliga bilder”, och bilderna sprids.

Mannen berättar att han en gång fick en bild på en naken kund skickad till sin mobil när han jobbade åt Verisure.

– Larmet hade gått hos kunden och jag blev ditskickad. De skickade tekniker ibland i stället för att skicka väktare, för att spara pengar.

”Ville inte berätta”

– Det var en kvinna som blivit fotograferad då hon kom ur duschen naken. Det var inte rimligt för fem öre att skicka den bilden till mig, jag hade ingen som helst nytta av den för att kunna utföra mitt jobb. De hade bara kunnat säga eller skriva att kunden verkar vara hemma. Men i stället skickade de en nakenbild. Det var väl tänkt att det skulle vara roligt.

Mannen tyckte hela situationen var olustig.

– Det kändes inte helt okej att träffa henne, ingen ska behöva bli filmad så i sitt eget hem. Jag ville inte berätta det för henne heller. Jag raderade bilden och ifrågasatte inte. Men sen tog jag upp det med min närmaste chef som sa att han inte tyckte att det var bra. Sen vet jag inte vad som hände.

En före detta anställd berättar att operatörerna brukade titta på nakenbilder på varandras skärmar.

– Det var inte så att bilderna skickades runt men jag vet att det fanns en del larmoperatörer som sa ”Kolla på min skärm! Kolla här!” Kvalitén på bilderna är inte så hög. Man ser ju att det är någon som inte har kläderna på sig, men man kan inte urskilja detaljerna.

Var det något man snackade om eller fick tillsägelser för?

– Nej, inte vad jag vet.

”Inget vi fick prata om”

Två av varandra oberoende personer som jobbar och nyligen har jobbat som tekniker åt Verisure berättar att de ibland får upp avklädda bilder när de funktionstestar larmen.

– Då ser vi bilder från alla kameror i huset. Sitter de i sovrum eller utanför badrum händer det att man ser folk nakna. Det kunde vara så att mannen stod där nere och pratade med mig och så såg jag hur hans fru kom naken ur duschen på övervåningen. Det här var inget vi fick prata om hos kunderna. Och det finns inga spärrar, du kan ta en printscreen och spara bilderna om du vill. Det är bara det egna samvetet som avgör, säger den ena teknikern.

– Det händer att vi får upp nakenbilder, och det är inget kunderna är medvetna om, säger den andra teknikern.

Hen berättar att det även kan komma upp gamla bilder, till exempel sådana som tagits om larmet utlösts på natten.

– Jag har sett två fall där det var bilder på människor i underkläder, i ett fall var det en naken man. Jag är en sådan person som scrollar förbi snabbt och stänger. Men man vet ju inte vad andra gör. Jag tycker det är synd om de här människorna. Det är ändå deras privata hem där de ska kunna känna sig bekväma, säger teknikern.

Verisures vd Daniel Särefjord kommenterar skriftligt via sin informationschef. Han skriver att påståendena om att deras anställda tittar på nakenbilder är allvarliga och ingenting som de känner igen sig i. Här kan du läsa Verisures svar i sin helhet.


200 sekunder är Aftonbladets tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln