Putins hämnd efter flaggskeppsattacken – bombar Kiev

Uppdaterad 2022-04-16 | Publicerad 2022-04-15

Ryssland trappar upp sina attacker mot Kiev.

En hämnd efter att flaggskeppet ”Moskva” sänkts, menar Ukraina.

– Putin är rasande, säger parlamentsledamoten Lesia Vasylenko.

Det ryska försvarsministeriet uppger att en fabrik som tillverkar sjö- och luftvärnsrobotar förstörts i attacken mot Kiev.

Det finns i nuläget inga rapporter om skadade, men enligt Reuters ska explosionerna vara de kraftigaste sedan Ryssland drog tillbaka trupperna från den ukrainska huvudstaden.

Flyglarmen har ljudit konstant under natten, men under morgonen meddelade myndigheterna att den värsta faran var över.

– Var vänlig och följ rapporteringen om säkerhetsläget. Återvänd till skyddsrummen om sirenerna börjar ljuda igen, säger en talesperson i ett uttalande på Telegram.

En förstord bro som leder mellan Kiev och Irpin inspekteras av ingenjörer på onsdagen.

Delade meningar om fartyget

Attacken inträffade bara timmar efter att Ryssland bekräftat att flaggskeppet Moskva förlist. Uppgifterna om hur robotkryssaren sjunkit går dock isär.

Ukraina har hävdat att man beskjutit skeppet medan Ryssland påstått att det förlist när det skulle bogseras efter en brand.

Men enligt den ukrainska parlamentsledamoten Lesia Vasylenko är bombningen i Kiev ett svar på att fartyget, som var det viktigaste i Svarta havsflottan, nu är borta.

"Troligtvis har Putin blivit rasande på grund av Moskva. Nåväl, vi kommer att fortsätta stå upp mot Rysslands irritation", skriver hon på Twitter.

Robotkryssaren ”Moskva” var den ryska Svarta havsflottans flaggskepp. Bilden är tagen utanför utanför staden Myrnyi på västra Krim 2014.

”Är befängt”

Ryssland bekräftade på fredagsmorgonen att man kommer att trappa upp attackerna mot Kiev som ett svar på ”ukrainskt sabotage på rysk mark”, rapporterar den statliga nyhetsbyrån interfax.

Ukraina har anklagats för att ha utfört flera flyganfall mot regionerna Brjansk och Belgorod, något man nekat till.

– Ryssarna har kommit med en märklig retorik och varit upprörda över att kriget även förts på rysk mark. Som att det skulle finnas någon rimlighet i att man bara får kriga i Ukraina, vilket så klart är befängt, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Experten tror inte att explosionerna i Kiev är ett tecken på ett nytt erövringsförsök.

– Ryssland har inga möjligheter att med markförband göra något i norra Ukraina. De har åkt därifrån, punkt. Deras förmåga till markstrid är koncentrerad från Charkiv ner till Cherson och man har inte möjlighet att slå mot Kiev eller andra platser.

”Moskva” i hamnen i Sevastopol i april i år. Arkivbild.