Militär redo i bränslekris i Storbritannien

TT-AFP

Publicerad 2021-09-27

Kö vid brittisk bensinmack.

Storbritanniens regering har satt landets militär i beredskap för att leverera bland annat bensin i den pågående bränslekrisen i landet.

”Ett begränsat antal militära lastbilschaufförer har satts i beredskap att sättas in om det så krävs för att stabilisera tillgången på bränsle” skrev det brittiska departementet som ansvarar för energifrågor i ett uttalande på måndagen.

Bristen på bränsle beror i sin tur på problem med chaufförer till transporter av bränsleleveranser; detta anses vara en konsekvens av brexit och coronapandemin.

Den brittiska regeringen säger att det är chaufförsbristen i tandem med en aldrig tidigare skådad efterfrågan på bränsle som ligger bakom krisen. Även de brittiska bränslejättarna menar att det är panikköp som är boven.

I ett gemensamt uttalande skriver bolagen att efterfrågan förväntas sjunka de kommande dagarna då många bilägare redan har fyllt upp med mer bensin än vanligt, och att trycket på bensinstationerna då borde lätta.

”Då bränsleindustrin förväntar sig att efterfrågan kommer att återvända till en normalnivå de kommande dagarna så är det bara rätt att vi vidtar den här förnuftiga försiktighetsåtgärden”, säger näringslivsminister Kwasi Kwarteng i ett uttalande.

Brittiska regeringen befarar att brist på bensin och bränsle kan utlösa just panikköp, problem och bråk vid tankställen och mackar.