Segertippade Scholz: Vi kan lära av Sverige

Pontus Ahlkvist/TT

Publicerad 2021-09-25

Med bara timmar kvar tills de tyska vallokalerna öppnar jagar segertippade Olaf Scholz röster på hemmaplan.

Sverige är en inspirationskälla, berättar socialdemokraten för TT:s utsände på ett av dagens två valmöten i Potsdam.

– Vi har en del att lära av Skandinavien och Sverige.

Luften är kvav i Potsdam utanför Berlin, där två av tre toppkandidater i valet – socialdemokratiska SPD:s Olaf Scholz och De grönas Annalena Baerbock – har sin valkrets.

Ett hundratal personer flockas på ett oansenligt förortstorg, där Scholz värvar röster i skuggan av två höghus. En man sticker ut huvudet från sitt fönster på femte våningen, hojtar något ohörbart och höjer en knuten näve. Scholz vinkar glatt.

Socialdemokraten må vara segertippad, men än kan han inte slappna av – i en färsk mätning knappar kristdemokraterna i CDU med partiledaren Armin Laschet in. Därför har han på lördagen bokat in två sista minuten-kampanjmöten, där folk får ställa sina frågor till Tysklands finansminister och möjligen nästa förbundskansler.

Industripolitik och välfärd

Under sin kampanjturné genom landet har Scholz flera gånger använt Sverige som gott exempel, bland annat i pensionspolitiken, där SPD vill stöpa om det tyska systemet, som har anor från självaste Bismarcks tid.

På TT:s fråga svarar han att Sverige är en politisk förebild även på fler områden.

– Särskilt imponerad är jag av kombinationen av en modern industripolitik och ett välfärdssamhälle, säger han, och lyfter också fram jämställdheten.

– Min fasta övertygelse är att även vi i Tyskland behöver göra mer för att kvinnor ska kunna komma in på arbetsmarknaden. Där har vi en del att lära av Skandinavien och Sverige, fortsätter han.

Sjukvården hjärtefråga

Anne, som inte vill ha sitt efternamn i tidningen, har inte bestämt sig för vad hon ska rösta på, men hoppas att socialdemokraterna blir största parti.

– Så att inte nästa kansler också blir en kristdemokrat, säger hon.

Hennes hjärtefrågor är klimatet, rättvisefrågor och sjukvården, där SPD vill ha ett system med en gemensam sjukförsäkring i stället för som nu, flera olika sjukkassor där vissa är privata och andra offentliga.

Anne, som själv jobbar på en sjukkassa, håller med om det.

– Även om det innebär att jag blir av med jobbet, säger hon.

Ryska Jana, som är student på universitetet i Potsdam, tycker att budskapet var bra. Det är andra gången hon ser Scholz under valrörelsen.

– Jag hade definitivt röstat på honom om jag var tysk, säger hon.

”Kul att se honom”

Hennes sällskap Fritz, som inte vill vara med på bild, tror att de flesta som kommit hit egentligen redan sympatiserar med Scholz, men vill bli stärkta i sin övertygelse.

– Och så är det kul att se honom, säger han.

Vallokalerna öppnar klockan 8 på söndag morgon.