Rusning till steriliseringskliniker: ”Ökat 900 procent”

Publicerad 2022-07-12

Abortförbudet har redan införts i flera amerikanska delstater.

Nu rusar männen till steriliseringsklinikerna.

– Jag vore en hemsk man om jag lät min fru bära bördan ensam, säger Paul Rahfield, 37.

Cleveland Clinic brukar vanligtvis få tre till fyra förfrågningar om dagen från män som vill sterilisera sig.

Men efter att Högsta domstolen skrotat den nationella abortlagstiftningen har siffran ökat till 90. En utveckling som även syns i andra delstater.

– Antalet som vill utföra en vasektomi ökat med 900 procent (på två veckor reds. anm), säger Christian Hettinger på Kansas Citys urologmottagning till NBC.

Demonstrationståg för aborträtt passerar Högsta domstolen i Washington.

Jerald Stiedaman, 46, i Illinois säger att abortförbudet absolut spelat en roll i att han nu steriliserat sig, även om rätten till abort fortfarande gäller i hans delstat.

– Män är en del av graviditetsekvationen och vi måste ta ansvar. Det här är något jag funderat på ett tag och förbudet har påverkat mig, säger han till NBC och fortsätter:

”Vill straffa kvinnor”

– Även om jag inte planerat att skaffa fler barn vill jag inte att det ska vara möjligt att göra det igen, någonsin, säger han.

Louisiana är en av delstaterna som försökt införa förbudet, men en domstol har satt stopp tillfälligt. 37-årige Paul Rahfield i New Orleans oroas över utvecklingen och har nu ringt till en urolog.

– Louisiana planerar att straffa kvinnor så mycket det kan. Jag tänkte att jag vore en ganska hemsk man om jag var okej med att min fru skulle bära bördan för ett problem som rör oss båda, säger han.

”Måste tänkas över”

En klinik NBC varit i kontakt med uppger att steriliseringar kan återställas, men att det bör betraktas som ett permanent manligt preventivmedel.

– Jag är väldigt, väldigt, väldigt glad och stolt över att höra att män tar ansvar för sin reproduktiva hälsa och sina reproduktiva val. Jag tror att män alldeles för länge i landet har varit lite utanför samtalet, och det har fallit på kvinnorna, och det borde falla på båda parter, säger Philip Werthman, chef för en steriliseringsklinik i Los Angeles och tillägger:

– Men om du ska göra något kirurgiskt och permanent måste du verkligen tänka över det.

Följ ämnen i artikeln