Mordmisstänkt gripen i Iran efter två år

TT

Uppdaterad 2019-04-05 | Publicerad 2018-06-25

En man som misstänks för mordet på en 16-årig flicka som han var gift med har gripits utomlands. Arkivbild.

En man som misstänks för mordet på en 16-årig flicka i södra Stockholm har gripits i Iran och förts till Sverige.

Han var gift med flickan som hittades delvis nedgrävd i ett skogsområde.

Den 40-årige mannen greps i Iran i början av maj, efter att ha varit häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst sedan juni 2016. Han anlände till Sverige under måndagen, vilket tidningen Mitt i var först att rapportera om.

– Vi hade uppgifter om att han kunde befinna sig i ett visst land och lämnade också uppgifter via Interpol om var han kunde finnas, i vilket område, säger åklagare Tomas Malmenby till TT.

Iran beviljade efter några veckors hantering en svensk begäran om utlämning.

Nedgrävd i veckor

Den 16-åriga flickans kvarlevor hittades delvis nedgrävda i ett skogsområde i Hökarängen i södra Stockholm i maj 2016. Hon misstänks ha blivit mördad några veckor tidigare, den 16 eller 17 mars.

Flickan och den misstänkte mördaren var gifta med varandra och bägge två är afghanska medborgare.

– Jag kommer inte i nuläget gå in på konkret vad misstankarna bygger på, säger Malmenby.

När mannen häktades i sin frånvaro för två år sedan var han dock på sannolika skäl misstänkt, den högre misstankegraden. Under tisdagen hålls nya häktningsförhandlingar i Södertörns tingsrätt.

Inga fler misstänkta

Det finns inga ytterligare misstänkta.

– Nej, det gör det inte, inte i nuläget. Nu får vi se vad han har att säga, jag utgår ifrån att det kommer att hållas fler förhör. Då får vi ta ställning till de uppgifter han lämnar och se vad som behöver göras fortsatt i utredningsväg, säger Tomas Malmenby.

TT: Påverkas utredning och bevisläge av att det gått två års tid?

– Det är svårt att veta säkert. Men det är klart att när det gäller vittnesuppgifter generellt kan man säga att ju längre tid det går från en händelse ju högre risk är det att man inte kommer ihåg eller att det försämras.