Åtalas för mordet på sångaren Victor Jara

Av: Per Kudo

Publicerad:
Uppdaterad:
Folksångaren Victor Jara skrev politiska texter och mördades i Chile 1973.
Folksångaren Victor Jara skrev politiska texter och mördades i Chile 1973.

Tio före detta militärer åtalas för mordet på sångaren och aktivisten Victor Jara som dödades under militärkuppen i Chile 1973.

Jara torterades och sköts sedan med 44 skott.

De före detta militärerna åtalas för mord och kidnappning. Victor Jara dödades i samband med militärkuppen i Chile den 11 september 1973.

I samband med kuppen hade arenan Estadio Chile i huvudstaden Santiago förvandlats till ett tortyrcentrum. Enligt AP fördes Jara till arenan och släpades där ner i en källare. Väl där torterades han innan han sköts med 44 skott.

Personerna åtalas också för mordet på polischefen Littre Quiroga Carvajal. Carvajal och Jara hittades senare döda nära en kyrkogård i huvudstaden.

Blev politisk symbol

Jara var medlem i ett kommunistiskt parti i Chile. Han kom att bli en politisk symbol under 70-talet. Det berodde delvis på hans samröre med presidenten och vänsterledaren Salvador Allende, som också han dödades i samband med kuppen.

Jara användes också som en symbol för den brutala kuppen som ledde till Augusto Pinochets långa styre och för den amerikanska regeringens inblandning i militärkuppen.

Enligt AP dödades, torterades eller fängslades allt som allt 40 000 människor under Pinochets styre.

Publicerad: