Löfven KU-anmäls

Av: Julia Wågenberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Stefan Löfven och Åsa Romson.
Stefan Löfven och Åsa Romson.

Åsa Romson (MP) är vice statsminister. Men hon är inte den som ersätter statsminister Stefan Löfven (S) när han inte kan utföra sitt uppdrag.

– Det är väldigt viktigt att svenska folket och även omvärlden har klart för sig vem som företräder regeringen, säger moderaten Jan Ericson, som nu KU-anmält statsministern, till SVT Nyheter.

Efter att statsministern Stefan Löfven (S) tidigare i veckan blev akut förd till sjukhus har frågan väckts om vem som ersätter honom, om han är oförmögen att utföra sitt uppdrag.

Många trodde att det är Åsa Romson, vice statsminister, som då tar över. Men eftersom att hon formellt inte utsetts till ställföreträdande statsminister är det Margot Wallström som har uppdraget.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att svenska folket och även omvärlden har klart för sig vem som företräder regeringen och leder regeringens arbete om inte statsministern kan göra detta. Åsa Romson är på regeringens hemsida utsedd till vice statsminister, och nu visar det sig att hon formellt inte är det. Så kan vi inte ha det, säger Jan Ericson (M) till SVT Nyheter.

Anmäler till KU

Nu har den moderate riksdagsledamoten anmält Stefan Löfven till konstitutionsutskottet (KU). Han tycker att statsministern borde ha informerat om att Åsa Romson inte är ställföreträdande. Det är ett avsteg från tidigare praxis, hävdar Jan Ericson.

– Under samtliga tidigare regeringar, såväl borgerliga som socialistiska, så har det varit en praxis att den man utser till vice statsminister också är ställföreträdare. Frångår man denna praxis, så måste man vara tydlig med detta, så att alla vet vad som gäller, säger han.

Publicerad: