Homosexuellt par får inte gifta sig - är far och son

Publicerad 2015-11-07

För paret Roland Bosee Jr. och Nino Esposito finns ingen större önskan än att efter 40 år tillsammans få gifta sig.

Men trots att USA tillåter samkönade äktenskap har paret stött på problem.

De är nämligen på pappret far och son.

Paret träffades för första gången påsken 1970. Sedan dess har de varit oskiljaktiga.

– Det är svårt att sätta fingret på. Man träffar någon och det säger bara klick, berättar Nino Esposito för Pittsburgh Post-Gazette.

Men då det tidigare varit olagligt för samkönade par att ingå äktenskap i flera amerikanska delstater så har paret Bosee och Esposito inte kunnat ta del av den lägre arvskattsprocenten som gäller inom familjen.

Varit ett par i 40 år

I delstaten Pennsylvania där paret bor, beskattas nämligen arv utanför familjen med 15 procent, jämfört med 4 procent inom familjen. Detta gäller även om en av dem skulle dö.

För att kringgå detta valde den 78-årige Nino Esposito att 2012 adoptera sin 68-årige partner sedan 40 år tillbaka, Roland Bosee Jr. Därmed blev paret officiellt far och son och kom på så sätt undan beskattningsregeln.

– Det var inte bara för pengarna, utan vi saknade också en egen familj, berättar Esposito för Pittsburgh Post-Gazette.

Dock hade paret inte räknat med att lagen om samkönat äktenskap skulle komma att ändras under deras livstid, vilket nu har skapat problem för paret då lagen inte tillåter att fäder och söner ingår äktenskap.

Andra adoptioner har hävts

Tidigare har par som också ingått "sken-adoptioner" lyckats få detta annullerat men för Bosee och Esposito ser det mörkt ut. Detta då domaren Lawrence O'Toole i Allegheny County avslog parets begäran om annullering.

Domaren förklarar beslutet med att trots att han varit ”känslig inför situationen” så fann han inte någon laglig möjlighet att annullera adoptionen, vilket därmed gör att paret inte får gifta sig.

– De kan inte gifta sig då de rent legalt är far och son, uppger domaren till CNN.

Redo att gifta sig direkt

Ärendet ska dock tas upp igen. Denna gången i en appellationsdomstol där Nino Esposito och Roland Bosee Jr hoppas att frågan kommer få ett slutgiltigt svar i början av nästa år.

Fram tills dess återstår bara väntan för paret som säger sig vara försiktiga med bröllopsplanerna, trots att de är redo att gifta sig samma dag som annulleringen går igenom.

– Vi ska se till att inte korsa alltför många gator och ta våra piller. Vi hoppas bara att frågan är löst innan en av oss är död, säger Roland Bosee Jr.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln