Telia pekas ut i ny mutskandal för 6 miljarder

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2015-05-27

Den största mutskandalen i Sveriges historia kan vara på väg att nystas upp.

I utbyte mot licenser och tillstånd tycks Telia Sonera ha hjälpt Azerbajdzjans presidentfamilj att plundra landet på 6 miljarder kronor, uppger nyhetsbyrån TT och SVT:s "Uppdrag granskning".

– Det luktar bestickning och muta om det hela, säger ekobrottsutredaren Lars Hammar till TT.

Telia Sonera skakas av nya korruptionsanklagelser.

Efter den misstänkta mutskandalen i Uzbekistan fick merparten av styrelsen sparken och vd:n Lars Nyberg avgick.

Den nya ledningen lovade bot och bättring.

– Vårt fokus ligger just nu på yttrandefrihet och antikorruption, områden där vi har bevisbördan på oss. Jag vill påstå att vi genom ett kraftfullt agerande har ett Telia Sonera som nu är på rätt väg, sa nye vd:n Johan Dennelind i ett tal till aktieägarna förra året.

"Kan vara den i särklass största mutan i svensk historia"

Men nu kommer uppgifter som tyder på att det delvis statligt ägda bolaget inte har gjort upp med sitt förflutna.

Telia Sonera tycks ha hjälpt Azerbajdzjans presidentfamilj att plundra landet på 6 miljarder kronor, i utbyte mot tillstånd och licenser att verka i Azerbajdzjan. Det visar en granskning från SVT:s "Uppdrag Granskning", TT och korruptionsutredarna OCCRP.

"Det kan vara den i särklass största mutan i svensk historia", skriver TT.

Den azeriske journalisten Khadija Ismayilova var först att avslöja kopplingarna mellan regimen och Telia. Hon sitter nu häktad misstänkt för flera brott. Enligt människorättsorganisationer är häktningen politiskt motiverad.

Köpte bolag till kraftigt underpris

I korthet ser upplägget mellan familjen och Telia ut så här:

Ett av Telia Soneras holdingbolag köper 2008 den azeriska statens andel i Azercell för 180 miljoner amerikanska dollar. Det är ett kraftigt underpris – andelen i Azercell värderas då till 785 miljoner US-dollar.

Teliasfären avstår förvärvet till förmån för företaget Cenay Ilestisim, som har band till presidentdöttrarna Arzu och Leyla Aliyeva, utan att få några pengar från det azeriska företaget.

Telias azeriska partner betalar tillbaka med aktieutdelningar från den gemensamma verksamheten.

Cenay Iletisim har rätt att bli utköpt av Telias bolag för rådande marknadspris: 6,8 miljarder kronor enligt Telias senaste årsrapport. Enligt TT är affären – lågt räknat – värd 6 miljarder svenska kronor för det azeriska företaget.

"Belopp man bara kunnat drömma om"

SVT/TT/OCCRP har låtit flera experter ta del av materialet. Samtliga tycks vara överens om att Telia medverkat till plundringen av skattepengar i Azerbajdzjan.

– Det luktar bestickning och mutor om det hela. Varningsklockorna borde ha ringt för länge sen hos Telia Sonera, säger den erfarne ekobrottsutredaren Lars Hammar till TT.

Han fortsätter:

– Vi tyckte det var mycket i Uzbekistanaffären – 2 miljarder – men det här är belopp man bara hade kunnat drömma om.

Telia Sonera utredde – men polisanmälde inte

Telia Sonera har låtit en advokatbyrå utreda företagets verksamhet i Västasien, men har trots det inte polisanmält affären i Azerbajdzjan. Einar Häckner, professor emeritus i företagsekonomi, säger till TT att det är osannolikt att upplägget inte upptäcktes av advokatbyrån.

– Det kan vara korruption, trolöshet mot huvudman, förskingring eller till och med stöld. Och för Telia Soneras del medhjälp till sådan brottslighet, säger han.

Programmet Uppdrag granskning sänds i SVT1 och SVT Play på onsdag 27 maj klockan 20:00.