Strömmen tillbaka i Roslagen först om två veckor

Publicerad 2019-01-08

Nedfallna träd till följd av stormen Alfrida på Rialavägen mellan E18 och Finsta.

Vattenfall flyttar nu fram prognosen för när de strömlösa hushållen i Roslagen kan få tillbaka sin el.

Först om två veckor väntas den vara helt tillbaka.

– Stormen har orsakat omfattade skador på elnätet och det har tagit tid att få hela bilden av omfattningen. Vi befinner vi oss i ett läge där vi på vissa ställen måste bygga upp elnätet helt från början och det tar tid, säger Eva Vitell, kund- och marknadschef för Vattenfall Eldistribution i ett pressmeddelande.

Tusentals hushåll i Norrtälje står fortfarande utan ström efter stormen Alfrida. På vissa håll måste elnätet byggas upp helt igen.

I nuläget beräknar man att det är 6 500 hushåll som är strömlösa, öarna i Roslagen skärgård är extra hårt drabbade. För dem flyttar nu Vattenfall fram prognosen för när de kommer ha tillbaka elen från den 10:e till 18–25 januari, enligt ett pressmeddelande under tisdagen.

På fastlandet räknar man dock med att kunna hålla prognosen 10 januari för merparten av kunderna. Lokala fel kan dock göra att även några av hushållen på fastlandet får vänta upp till två veckor.

– Det här är en mycket svår situation och jag vill rikta ett stort tack till våra kunder för ert tålamod. Stormen har orsakat omfattade skador på elnätet och det har tagit tid att få hela bilden av omfattningen. Vi befinner oss i ett läge där vi på vissa ställen måste bygga upp elnätet helt från början och det tar tid. Vi har en löpande dialog med kommuner och länsstyrelsen för att kunna bistå kunderna på bästa möjliga sätt. Vår högsta prioritet är att kunderna ska få tillbaka elen så snart som möjligt, säger Eva Vitell, Kund och Marknadschef, Vattenfall Eldistribution i ett pressmeddelande.

Varnar för att röra sig i terrängen

Vattenfall varnar för att röra sig i terrängen i de stormdrabbade områdena längs Upplandskusten, Roslagen och Stockholms skärgård eftersom neddrivna elledningar kan vara strömförande. Ser man träd som blåst över ledningar ska man inte själv försöka flytta på dem.

Omkring 500 personer jobbar just nu i området för att läsa problemen, bland annat skogshuggare, maskinister och tekniker. Man har också administrativa stödfunktioner som lastbilar, grävmaskiner och bandvagnar på plats.