Rökutveckling i gruva – personal evakueras

Av: Alexandra Carlsson Tenitskaja, Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

116 anställda som befinner sig i Bolidens gruva i Garpenberg i Dalarna evakueras upp till markytan.

Detta efter ett larm om rökutveckling på 700-metersnivån under förmiddagen.

– Vi tar upp dem på ett koordinerat sätt och det går förhållandevis snabbt, säger Klas Nilsson, kommunikationschef på Boliden.

Personal evakueras från Bolidens gruva i Garpenberg.
Foto: Torbjörn Wåhlin
Personal evakueras från Bolidens gruva i Garpenberg.

Larmet om rökutvecklingen kom vid 11-tiden på fredagsförmiddagen om rökutveckling i Bolidens gruva i Garpenberg, Hedemora kommun.

– Det är rökutveckling på 700 meters djup och det ska finnas personal kvar där nere enligt larmet, säger Stefan Dangardt, polisens presstalesperson i Dalarna.

Klas Nilsson, kommunikationschef på Boliden bekräftar att ett hundratal personer befann sig i gruvsystemet när larmet kom.

– Vi har kunnat konstatera rökutveckling på 700-metersnivån, som är en av de produktionsnivåer vi har i Garpenberg. När rökutveckling konstateras sätts ett omfattande arbete igång och första prio är att all personal går till räddningskammare, säger han.

Nu jobbar Boliden på att skaffa sig en överblick över situationen och samarbetar med räddningstjänsten. Den djupaste nivån i gruvsystemet är drygt 1000 meter.

– Vi har en stor mängd räddningskammare och andra hjälpmedel under jord som hjälper oss i en positiv riktning i såna här situationer, säger Klas Nilsson.

Anställda tas upp med hiss

Vid kvart i ett på eftermiddagen meddelar Boliden att de har börjat ta upp personal till markytan.

– Vi tar upp dem på ett koordinerat sätt och det går förhållandevis snabb. Vi har löpande kontakt med dem och kan konstatera att de mår bra, säger Klas Nilsson.

116 personer ska ha befunnit sig i räddningskammare och de slussas nu upp. Exakt anledning till rökutvecklingen är ännu oklar.

– Vi har inte kunnat konstatera något än så länge, det får den efterföljande utredningen visa.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN