Brandmännen som var på plats: ”Man blir ödmjuk inför livet”

Uppdaterad 2021-07-16 | Publicerad 2021-07-15

ÖREBRO.

För en vecka sedan arbetade brandmännen Daniel Rohdén, Camilla Nilsson och Pontus Karlsson vid olycksplatsen.

I dag deltog de i minnesstunden för att hedra minnet av de nio personer som miste livet.

– Man har bilder som man kommer att bära med sig för alltid, säger styrkeledaren Daniel Rohdén.

På torsdagen kom Örebro samman i Stadsparken. I den stekande hettan tog de flesta skydd i skuggan av träden. Präster gick mellan sällskapen och delade ut näsdukar. Tystnaden bland åhörarna bröts bara av ljudet av tårar, och barn som var för små för att förstå varför alla var samlade.

– Vi genomför den här ceremonin tillsammans med Örebro fallskärmsklubb, Svenska kyrkan och Örebro kommun, för att få en möjlighet att dela den sorg vi alla känner, och hedra de avlidna, sa länsrådet Anna Olofsson.

Hela Örebro hade flaggan på halv stång och klockan 14.01 hölls en tyst minut.

Räddningstjänsten om arbetet

Över 550 personer deltog i minnesceremonin, enligt länsstyrelsen. Bland dem anhöriga och vänner till den pilot och de åtta fallskärmshoppare som dog i olyckan.

En kvintett från Nerikes brandkår stod samlade under en lönn. Tre av dem hade just gått på sitt kvälls- och nattpass när de förra torsdagen larmades till Örebro flygplats. Ett mindre flygplan hade kraschat kort efter start.

– Flygräddningstjänsten hade släckt branden som uppstått, därefter tog vi vid med nästkommande arbetsuppgifter. Att hjälpa skadade, och se vad vi kunde göra, berättar styrkeledaren Daniel Rohdén.

Dessvärre stod det snart klart att samtliga ombord hade omkommit. Flygolyckan är den värsta någonsin i Örebro län, och ingen av brandmännen hade någonsin varit på en olycksplats av denna magnitud. Oavsett om de har över 30 års erfarenhet, som Daniel Rohdén, eller tre års erfarenhet, som Pontus Karlsson.

”Blir mer ödmjuk inför livet”

– Det är svårt att visualisera att något det skulle kunna hända något sånt här. Men allt stöd inom gruppen har varit väldigt givande, det är väldigt bra att vi har fått det. Vi är en bra grupp, säger Pontus Karlsson.

– Det har funnits ett väldigt starkt stöd och kamratskap mellan oss som var där, tillägger Camilla Nilsson.

De som arbetat på plats togs ur tjänst för natten, och har därefter fått stöd från räddningstjänstens kamratstödsförening. Vad de sett på olycksplatsen är något de alltid kommer bära med sig, säger styrkeledaren Daniel Rohdén.

– Varje gång man är med om tragiska händelser är det klart att man tar med sig det. Jag tänker i alla fall att jag ska lära mig något av det. Att man blir lite mer ödmjuk inför livet.

Martin Almgren, som bor i närliggande Lindesberg och slog igenom som Idol-vinnare 2015, sjöng Eric Claptons ”Tears in Heaven” under ceremonin.

– Någonstans kan det ju vara så att man kanske kan bidra med någon form av hjälp i sorgeprocessen. Sen får man gå in i låten. Ibland när man gjort sådant här har man mött någons blick när man sjunger, och då tappar man bort sig direkt.

Ministern: ”Jag är väldigt berörd”

Flygolyckan har dominerat Örebro den senaste veckan, berättar Martin Almgren. Han har också vänner som håller på med fallskärmshoppning.

– När det hände så visste man inte om det fanns några i ens vänskapskrets. Så det var några dagar då man frågade sig det. Det är sorgligt så in i helvete, kan man väl bara säga, säger Martin Almgren.

Som representant för regeringen deltog Matilda Ernkrans. Hon är minister för forskning och högre utbildning men i dag var hon först och främst örebroare.

– Jag bor ju här, i Hallsberg. Det är väldigt tydligt att den här tragiska flygolyckan påverkat hela länet. Det har präglat samtalet och hur vi beter oss och är mot varandra. Jag är väldigt berörd över hur många människor som hör av sig och visar sitt stöd, men också alla som gjort stora insatser och tagit stort ansvar under flygolyckan, säger Matilda Ernkrans (S).

Jesper Bergstrand från Örebro Fallskärmsklubb höll tal.

”Vi ska fortsätta leva, vi ska älska”

Scenen var smyckad med nio rosor, en för varje liv som släckts. De som dog ombord på flygplanet var i allt mellan 25-årsåldern till 65-årsåldern. Åtta män och en kvinna. Aftonbladet intervjuade tidigare i dag pappan till Staffan Unestål Ortlieb, 32, som dog i olyckan.

I ett känslosamt tal riktade Jesper Bergstrand från Örebro Fallskärmsklubb ett ”oändligt tack” till alla som delat deras sorg och på olika sätt ställt upp.

– Ni lämnar blommor, ni skriver kort, ni söker upp varandra i gemenskap. Man kan sakna någon som man inte känner, och man får sörja någon som man aldrig har träffat. Men vi ska fortsätta leva, vi ska älska, vi ska skratta och vi ska minnas. Vårt äventyr kommer att fortsätta, och genom oss kommer de vi älskar att leva vidare.

Minnesstund för de avlidna i Örebro efter flygolyckan.

ANNONS