Rutte är både förlorare och valvinnare

Publicerad 2017-03-16

DEN HAAG. Sällan har man sett ett bredare leende på en förlorare.

För trots att Mark Ruttes parti VVD blev klart största parti ser de ut att förlora tio platser i parlamentet.

Viktigast av allt var att besegra högerpopulisten Geert Wilders.

När Rutte äntrade scenen på partiets valvaka på ett hotell i Haag lite före midnatt var hans ansikte ett enda stort leende.

Först fanns det ingen mikrofon men Rutte fortsatte le som han just vunnit högsta vinsten på lotto.

– Vilken kväll, vrålade han och åhörarna jublade.

För en kort stund blev Rutte allvarlig i sin mörka kostym och kritvita skjorta.

– Efter brexit och Trumps valframgångar i USA så har vi besegrat den felaktiga sortens populism.

Mer jubel och taktfasta handklappningar.

Katastrofval för S

För Rutte var segern en personlig triumf. Han regering har tvingats ta många tuffa beslut om nedskärningar och förutspåddes nästan halvera sina mandat i parlamentet. Istället lyckades Rutte dämpa raset. Något man inte kan säga om socialdemokraterna PvdA som gick från 38 platser till nio enligt vallokalsundersökningen.

Ett katastrofval som än en gång visar att de västeuropeiska socialdemokraterna tappar stort. Istället är det nya vänsterrörelser med unga partiledare som stormar fram.

Ännu en gång visade sig opinionsmätningarna vara allt annat än tillförlitliga.

Deras bild av valet var att det var i stort sett dött lopp mellan Ruttes regeringsparti och högerpopulisten Geert Wilders Frihetsparti, PVV.

Men när den första vallokalsundersökningen presenterades var det ett parti som höjde sig över alla andra, Mark Ruttes liberalkonservativa VVD.

Turkietbråket kan ha varit avgörande

Uppenbarligen hände något under valrörelsens sista dagar som fick många fler att rösta på Rutte. Den mest troliga förklaringen är det mycket offentliga bråket med Turkiets president Tayyip Erdogan. Denne kallade Rutte för både nazist och fascist för att han stoppade två av Turkiets ministrar från att bedriva valkampanj i Nederländerna inför den folkomröstning som Erdogan utlyst för att stärka sin makt.

För Rutte var det ett vågspel som gick hem.

Samtliga partier, inklusive Geert Wilders, hyllade honom för hans tuffa attityd mot Erdogan. Rutte fick chansen att spela rollen som landsfader bara några dagar före valet när fortfarande 40 procent av väljarna uppgav att de inte bestämt sig.

Turkietbråket kan ha varit avgörande för VVD:s klara valseger.

Opinionsmätningarna prickade mer rätt för övriga partier. Wilders backade sista veckan och ser ut att få 19 platser och delar i så fall platsen som näst största parti med två andra.

Psykologiskt känns det som en förlust trots att Wilders parti faktiskt ökar med fyra platser. Men med tanke på att målet var att bli största parti slutade valet ändå i besvikelse för högerpopulisten.

Han tvingade övriga partier att flytta sig högerut men fick själv betala priset för detta. Istället för att rösta på Wilders valde många i slutändan att istället välja något av de mer traditionella och rumsrena partierna.

Ett slutgiltigt resultat kommer först om några dagar.

Mandatfördelningen enligt första prognosen

(Mandatfördelningen från valet 2012 inom parentes.)

VVD 31 (-10)

PVV 19 (+4)

D66 19 (+7)

CDA 19 (+6)

GL 16 (+12)

SP 14 (-1)

PvdA 9 (-29)

CU 6 (+1)

PvdD 5 (+3)

50PLUS 4 (+2)

SGP 3 (+0)

Denk 3 (+3)

FvD 2 (+2)

Källa: Süddeutsche Zeitung/Guardian