Glada beskedet: Lägsta antalet dödsfall på ett år i USA

Publicerad 2021-04-05

USA – landet med flest coronarelaterade dödsfall i världen – registrerade under söndagen den lägsta dödssiffran på ett helt år.

Men påsken kan ha ställt till det.

Färre dödsfall rapporteras under storhelger och att det orsakar en eftersläpning

Under söndagen rapporterades 222 avlidna med covid-19 i USA, enligt amerikanska nyhetssajten The Hill. Siffran är den lägsta sedan 23 mars 2020 då 192 coronarelaterade dödsfall registrerades.

Det lägsta antalet coronarelaterade dödsfall har rapporterats i USA sedan 23 mars i fjol.

Enligt en talesperson från Johns Hopkins finns det dock risk för att glädjesiffran delvis beror på att färre dödsfall rapporteras under storhelger och att det orsakar en eftersläpning.

– Många stater hade antingen ingen rapportering under helgen eller så hade de inga dödsfall att rapportera, säger talespersonen enligt The Hill.

Fortfarande ökad smittspridning

Rochelle Walensky, chef på den amerikanska hälsomyndigheten Centers for Disease Control and Prevention (CDC), passade dock under en pressträff måndagen på att varna amerikanska folket för att det under fyra veckor har skett en ökning av coronafall i landet.

Samtidigt lyfte hon hur positivt det är att så många amerikaner redan har hunnit vaccineras för covid-19.

– Även om vi oroas av de ökade smittotalen, så är den goda nyheten att miljoner amerikaner varje dag drar sitt strå till stacken genom att gå och vaccinera sig, säger Walensky enligt The Hill.

Nästan 60 miljoner vuxna amerikaner är nu fullt vaccinerade. Ännu fler har fått sin första dos.

Följ ämnen i artikeln