Regeringen vill förlänga pandemilagen

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2021-04-06

Skylt med text om köbildning och antal kunder till butik i Westfield Mall of Scandinavia i Solna. Arkivbild.

Regeringen vill förlänga pandemilagen till och med januari nästa år.

Orsaken är osäkerhet om hur smittspridningen blir i höst.

Den tillfälliga pandemilagen trädde i kraft den 10 januari och gäller till sista september.

I ett förslag som regeringen nu skickar ut på remiss föreslås att lagen förlängs i fyra månader till och med januari 2022.

Även den tillfälliga lagen om smittskyddsåtgärder på serveringsställen föreslås bli förlängd.

Att regeringen föreslår en förlängning av lagarna innebär dock inte att den redan nu bedömer att nuvarande restriktioner behövs även i höst.

– Nej, den bedömningen är väldigt svår att göra, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Hoppas på effekt

Hon uppger att regeringen har goda förhoppningar om att vaccinationen av befolkningen ska ge god effekt på smittspridningen.

Med stöd av pandemilagen har regeringen, tillsammans med Folkhälsomyndigheten, kunnat begränsa en rad olika verksamheter.

– Givet att vi inte har full koll, att vi inte vet hur läget är i höst, så vore det oklokt att avhända oss den möjligheten, säger Hallengren.

Pandemilagen omfattar till exempel butiker, köpcentrum, restauranger, gym, teatrar, bio, idrottsanläggningar och andra offentliga tillställningar eller allmänna sammankomster.

– Det är ju inte så att vi gör detta för att vi jättegärna vill ha begränsningsåtgärder, men om det är så att det faktiskt behövs under hösten, då vill vi ha den möjligheten och signalera det nu, säger Hallengren.

"Kan inte veta"

Förslaget att förlänga pandemilagen är ute på remiss till den 19 april.

TT: Är du säker på att riksdagen säger ja till en förlängning?

– Jag kan inte veta, men jag ser ju också att vi har en riksdag som är angelägen om att vi vidtar de åtgärder som krävs eftersom ingen av oss vet hur hösten ser ut, säger Hallengren.

Följ ämnen i artikeln