”De sexutnyttjar barn – men de flesta är inte pedofiler”

Det driver männen att begå övergrepp på nätet

Uppdaterad 2021-04-28 | Publicerad 2021-04-27

Sex, makt och en vilja att ”bli någon” som man inte är i livet utanför nätet.

Det driver männen att begå övergrepp mot barn på nätet.

– En minoritet av gärningsmännen är regelrätta pedofiler, säger Malin Joleby, doktorand i psykologi.

Männen som förgriper sig sexuellt på barn på nätet är ofta på ytan helt normala personer.

– Jämfört med andra kriminella är sexualbrottslingar generellt mer välordnade med sociala nätverk och jobb. Vi hade nyligen ett fall i Sverige där en 42-årig familjefar via nätet tvingade barn till grovt kränkande sexuella handlingar. De här förövarna är inga monster, de är helt vanliga män som begår avskyvärda brott, säger Malin Joleby. Hon är doktorand i psykologi vid Göteborgs universitet och forskar kring sexualbrott mot barn online.

Malin Joleby, doktorand i psykologi.

Förövarna använder olika tillvägagångssätt:

Dels kan de bygga upp en relation med barnet, och kanske även intala sig själva att det handlar om ett romantiskt förhållande.

Dels kan de använda sig av hot och utpressning för att få de de vill.

I många fall kan det som börjat med smicker och bekräftande övergå till hot om barnet inte längre vill medverka.

Vill styra och förnedra

Männens drivkraft är oftast den uppenbara: Att få sexuell tillfredsställelse.

– Men en del av de hotfulla männen begår väldigt förnedrande och smärtsamma övergrepp, ofta brutalare än de sexövergrepp man brukar se utanför nätet. Här kan man tänka sig att själva maktutövandet är en drivkraft, att det finns en vilja att styra och förnedra. Det kan också finnas ett sexuellt element i det, en sadistiskt njutning, säger Malin Joleby.

Enligt Joleby är en minoritet av gärningsmännen regelrätta pedofiler, människor med sexuell dragning till barn.

– Det finns många andra förklaringar än pedofili till att de begår de här brotten. Det kan upplevas som skrämmande att ha en intim relation med en annan vuxen och barnen är lättare att manipulera. När det sker över nätet är det också möjligt att det är lättare för förövaren att intala sig att det inte är ett barn, en 13-åring kan se vuxen ut i kroppen men fortfarande vara väldigt omogen i övrigt.

Det blir grövre och grövre

– I dag är det naturligt att söka sexuell tillfredsställelse på nätet. För vissa kan det efter ett tag bli så att mainstreamporren inte längre fungerar, att den inte längre ger den sexuella kicken eller dämpar ångesten. Då övergår de till grövre och grövre material och kan fastna för barnporr, även om de inte har den dragningen egentligen.

Övergreppen kan också vara ett sätt att bli någon, att göra en bisarr karriär i nätets skuggvärld.

– I ett aktuellt fall här i Sverige var det en ung man som förgrep sig på ett väldigt litet barn, filmade och la upp övergreppen på ett forum på darknet. Där funkade det så att ju fler bilder du själv bidrog med desto fler bilder och desto högre status fick du. Han beskrev det som att han var en ”nobody” utanför nätet, men på darknet var han framgångsrik, säger Malin Joleby.

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin, Christoffer Nilsson och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!