Fler gravida vill ha graviditetspenning

TT

Publicerad 2021-04-15

Fler ansöker om graviditetspenning. Arkivbild.

Allt fler gravida ansöker om graviditetspenning, enligt Försäkringskassan. De senaste veckorna har antalet ansökningar ökat lavinartat.

I slutet av februari meddelade Socialstyrelsen att kvinnor som smittas med covid-19 under den senare delen av graviditeten löper ökad risk att föda för tidigt, och att gravida i vecka 22–36 bör räknas in bland riskgrupperna.

Efter det sköt ansökningarna om graviditetspenning i höjden, från runt 800 i vecka nio till över 1 700 veckan därpå.

Även följande veckor har ansökningarna legat en bra bit över tusen, vilket är betydligt högre än normalt.

"Vi ser en tydlig effekt av att gravida nu räknas som riskgrupp, utifrån att covid-19 anses vara en riskfaktor för att föda för tidigt", säger Stefan Forsberg, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan, i ett skriftligt uttalande.

Graviditetspenning är ett ekonomiskt stöd för gravida som inte kan eller får arbeta bland annat på grund av att arbetsmiljön medför risker för barnet. Om arbetsgivaren inte kan omplacera den gravida, eller erbjuda hemarbete, kan arbetsgivaren förbjuda kvinnan att arbeta.

Det nya coronaviruset klassas som ett smittämne i riskklass 3, och eftersom det är upp till två veckors inkubationstid från smitta till sjukdom rekommenderar Socialstyrelsen att kvinnor inte utsätts för smitta från graviditetsvecka 20.

Det finns inga data som tyder på att covid-19 innebär en risk för vare sig mamman eller barnet att bli allvarligt sjuka.