FN: Världen på väg att bli tre grader varmare

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Fem år har gått sedan Parisavtalet skrevs på.

Nu varnar FN för att jorden är på väg mot mardrömsscenariot.

Tre graders uppvärmning.

Coronapandemin ledde i våras till att flygplanen förblev på marken och fabrikerna gick på halvfart.

Till en början såg krisen ut att ge klimatet andrum. Men redan före sommaren var utsläppen tillbaka på samma nivåer som tidigare, eller till och med högre. Klimatförändringarna har märkts över hela jorden i år – i förödande bränder, dödliga cykloner och smältande havsis.

Den 12 december 2015 – för fem år sedan på lördag – skrevs Parisavtalet under. Världens länder kom överens om att hålla temperaturökningen väl under två grader och med sikte på 1,5 grader.

Men utvecklingen är på väg åt helt fel håll.

Årets november var den varmaste som uppmätts på jorden. Och mycket talar för att även helåret 2020 slår rekord.

Tre grader

FN:s särskilda utsläppsrapport granskar gapet mellan vad som bedöms vara nödvändiga för att nå Parisavtalet och de åtaganden länderna faktiskt förbundit sig att göra.

Och där är resultatet nedslående.

Temperaturen är nämligen på väg att bli tre grader högre till år 2100, uppgav FN på onsdagen för AFP.

– År 2020 ser ut att bli ett av de varmaste som uppmätts medan skogsbränder, stormar och torka fortsätter att skapa förödelse, säger chefen för FN:s miljöprogram, danska Inger Andersen, till nyhetsbyrån.

Glaciärerna på Grönland kan komma att smälta ännu snabbare än befarat. Forskare varnar för stigande havsnivåer och översvämmande världsstäder.
Foto: David Goldman / TT
Glaciärerna på Grönland kan komma att smälta ännu snabbare än befarat. Forskare varnar för stigande havsnivåer och översvämmande världsstäder.
Foto: AP
Cyklonen Amphan som drog in över Bengaliska viken i våras.

Regnskogen försvinner

FN-organets nya rapport pekar dock ut en möjlighet: en så kallad grön återhämtning efter coronakrisen – där fokus ligger på att bygga upp ett mer hållbart samhälle snarare än att snabbt återstarta smutsig industri – kan öka chansen att nå Parisavtalets mål.

Hittills har temperaturen på jorden stigit en dryg grad jämfört med förindustriell tid.

En tre grader varmare värld väntas bland annat leda till att 75 procent av regnskogarna utplånas, att sommarisen på Arktis skulle försvinna och till ännu dödligare oväder.

Publicerad:

LÄS VIDARE