Efter coronakaoset: Vita huset beskrivs som en spökstad

Av: Johan Edgar

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Många medarbetare i Vita huset är sjuka, i karantän eller rädda för att drabbas av viruset.

Donald Trumps rådgivare Stephen Miller bekräftades smittad i natt – han blev fall nummer 34 bland personer som har koppling till presidenten.

Samtidigt sägs huvudpersonen jobba från kartrummet och twittrar till vänner och fiender.

Nu spekulerar medarbetare i att hans beteende delvis kan förklaras av den cocktail av mediciner han fått, skriver New York Times.

Donald Trumps återkomst till Vita huset natten till tisdag svensk tid hade kunnat komma från en patriotisk Hollywoodfilm. Presidenten steg ur helikoptern, gick trapporna upp till Truman-balkongen, tog av sig munskyddet och gjorde honnör för flaggan. Sedan spelade han in en kort video med den södra gräsmattan som fond och berättade hur bra han mår.

Scenerna inifrån Vita huset som framkommer i media är dock av en mer dystopisk natur. Journalister stationerade i byggnaden beskriver västra flygeln, där presidenten har sina tjänsterum och där medarbetarna i presidentkansliet jobbar, som en spökstad. Flera i personalen har testats positivt för viruset, andra är i karantän i väntan på besked och många av dem som fortfarande går till jobbet är rädda för att bli smittade.

Kvar finns en skara på cirka hundra personer – främst uppassare, städare och vaktmästare – som ofta är äldre och tillhör riskgrupper, skriver The Guardian.

Donald Trump kom tillbaka till Vita huset, natten till tisdag.
Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump kom tillbaka till Vita huset, natten till tisdag.
Foto: Nanna Moneymaker / New York Times / TT
En städare i Vita huset sprutar desinfektionsmedel i de till synes öde lokalerna.

Träffade smittade ovetandes

Medarbetare i staben har sagt att de har fått reda på kollegors positiva testresultat genom medias rapportering och flera har haft kontakt, utan vetskap, med folk som ledningen redan visste var smittsamma, skriver tidningen. Det var först i söndags som Vita huset skickade ut meddelande till alla anställda att medarbetare med symtom inte skulle komma in till jobbet.

Många i staben uppges vara skrämda över bristen på information och som ansvarig för tystnaden pekas Trumps stabschef Mark Meadows ut. Han har tidigare kritiserats för att inte ta coronaviruset på allvar och för att ha struntat i riktlinjer som fysiskt avstånd och munskydd, något som regeringens experter uppmanat resten av befolkningen att iaktta.

Flera profilerade personer nära Trump har redan smittats av viruset. Bland dem rådgivaren Hope Hicks, kampanjchefen Bill Stepien, pressekreteraren Kayleigh McEnany och personlige assistenten Nick Luna. Dessutom har flera republikanska senatorer och tidigare rådgivare som Kellyanne Conway och Chris Christie drabbats av covid-19.

Sent i natt framkom att även presidentens nära rådgivare Stephen Miller, som redan arbetat hemifrån i fem dygn, testats positivt för viruset och nu sitter i karantän. Han är kanske den person närmast Trump, förutom hustrun Melania, som nu drabbats av sjukdomen. Han är ansvarig för att utforma politisk strategi och är hans främsta talskrivare.

Enligt Politico är Stephen Miller coronafall nummer 34 bland personer kopplade till Donald Trump. Minst 11 av dem arbetar inne i Vita huset.

Smittutbrottet har gått så långt att Michael Steele, tidigare ordförande i republikanernas centrala organ, kallade presidenten ”en superspridare” i MSNBC.

– Folk blir sjuka. Vi vet inte i vilken omfattning de kommer bli sjuka över de närmaste veckorna och trots det står han där och ger tummen upp och är typ ”jag är förkyld” och ”jag är lite täppt”, sa han i tv-sändningen.

Toppgeneraler i karantän

Ännu ett slag mot staben är det utbrott som drabbat Pentagon, efter att Charles Ray, vice befälhavare för USA:s kustbevakning, testats positivt för viruset. Han har deltagit i möten med i princip alla presidentens toppgeneraler i försvarsrådet JCS (Joint Chiefs of Staff).

Detta innebär att bland andra flygvapenchefen Charles Brown, marinkårschefen Michael Gilday, chefen för USA:s rymdstyrka John Raymond och Donald Trumps främste militäre rådgivare Mark Milley arbetar hemifrån, uppger CNN:s korrespondent i Pentagon Barbara Starr. Detta skapar ytterligare huvudvärk när Vita huset gör allt för att framstå som att allt fungerar normalt, trots presidentens sjukdom och tidigare behandling på Walter Reed-sjukhuset.

Samtidigt fortsätter Donald Trump sin återhämtning i Vita huset. Enligt The Guardian arbetar han inte som vanligt från Ovala rummet utan från det så kallade kartrummet på bottenvåningen, som fick sitt namn när det användes under andra världskriget för att följa striderna på uppställda kartor.

Foto: Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
Ovala rummet ligger öde när presidenten istället sägs jobba från Kartrummet på bottenvåningen.

Började twittra efter vilosam natt

Han är övervakad av ett läkarteam och fick sin sista dos remdesivir efter återkomsten. Om behandlingen med starka steroiden Dexametason och annan medicin fortsatt under tisdagen har ännu inte kommunicerats. Däremot har hans personliga läkare Sean Conley i ett kort uttalande meddelat att presidenten haft ”en vilosam natt” och ska vara mer eller mindre symtomfri. Men läkaren har tidigare sagt att han ännu inte är utom fara.

Enligt uppgifter i New York Times spekulerar vissa medarbetare i om den cocktail av mediciner han fått sedan han blev sjuk ligger bakom beteendet han uppvisat sedan han återvände från sjukhuset. Dexametason är känd för att ha biverkningar som en falsk känsla av energi och eufori.

Enligt New York Times har presidenten öppnat för att hålla ett tv-tal till nationen, ett mer formellt tal än de videor som han twittrat ut från sjukhuset och efter återkomsten till Vita huset. Men han ska fortfarande ha låtit något andfådd i samtal, vilket kan ha stoppat planerna tillfälligt.

Oavsett hur han mår har Trump inte haft problem med att twittra. Och det rejält. Elva timmar efter återkomstsvideon kom första inlägget i morse lokal tid. ”Wow”, började det och handlade om hur liberal Joe Biden är i abortfrågan.

Sedan skrev han ett inlägg som plockades bort av Twitter för att vara missledande gällande covid-19. Efter ett uppehåll på tre timmar skrev han först ”MÅR JÄTTEBRA” och vidare att han ser fram emot debatten mot Joe Biden den 15 oktober.

Han följde upp med att håna ”Mini Mike Bloomberg”, gick till attack mot ”Fake News Media”, tyckte att tv-kanalen NBC var för snälla mot Biden i ett utfrågning med väljare och skrev delvis i versaler att ekonomin är på väg att hämta sig med börsen som är på rekordnivåer.

Han avslutade med att anklaga Nancy Pelosi att vilja använda ett nytt coronastödspaket till att finansiera ”dåligt skötta, kriminellt belastade delstater där demokraterna har makten” och meddelade att han avbryter förhandlingarna mellan partierna om ett nytt stödpaket till efter valet. Detta fick börsen att dippa rejält innan stängning.

Foto: Alex Brandon / AP TT
Städare i skyddskläder sprutar desinfektionsmedel i Vita husets pressrum.
Publicerad:

LÄS VIDARE