Nyhetssajt förbjuds av Belarus myndigheter

TT-AFP

Publicerad 2020-09-29

Belarus myndigheter slår ner allt hårdare på landets medier. På bilden griper en civilklädd polis en pressfotograf i Minsk den 20 juli.

Den oberoende belarusiska nyhetssajten Tut.by stoppas av landets myndigheter.

Nyhetssajten beordras stänga i tre månader, från den 1 oktober till den 30 december. Tut.by bekräftar nedstängningen i ett uttalande där man dock uppger att sajten kommer att fortsätta att fungera – men att den förbjuds rapportera från bland annat demonstrationer.

Tut.by har varit en av de ledande nyhetskällorna under de landsomfattande protesterna mot den auktoritäre ledaren Aleksandr Lukasjenko. Myndigheterna har tidigare försökt att på juridisk väg stänga sajten, med hänvisning till att dess bevakning på oklara grunder är "förbjuden".

Under protesterna, som pågått sedan Lukasjenko utropade sig till segrare efter presidentvalet den 9 augusti, har Tut.by publicerat vittnesmål, foton och videor som visat de belarusiska säkerhetsstyrkornas brutala hantering av demonstranter.

"Regimen visade i dag hur den berövar belarusierna deras rätt till sanning", kommenterar oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja beskedet från sin exil i Litauen, enligt hennes presstjänst.