Storbritanniens fyra steg mot ett coronafritt samhälle

Uppdaterad 2021-02-23 | Publicerad 2021-02-22

Storbritannien har en tydlig plan för hur landet ska öppna upp igen – och det kommer ske i fyra steg.

Den 21 juni kan England vara precis som vanligt igen, innan pandemin tog över världen.

Storbritannien har levt under lockdown under en lång tid. Premiärminister Boris Johnson meddelade på kvällens presskonferens planen för hur landet ska öppnas igen, i fyra olika etapper. Pö om pö kommer åtgärderna att lättas för att i juni återgå till ett fritt land utan coronaåtgärder. I det absolut sista steget kommer nattklubbarna och reglerna kring socialt avstånd att lyftas. Det lovar Boris Johnson.

Steg ett:

8 mars: Alla skolor får öppna igen.

Fritidsaktiviteter efter skolan tillåts igen, samt nöjesaktiviteter i offentliga miljöer utomhus, som exempelvis i parker. Vid det här laget tillåts två personer att ses åt gången, vilket innebär att de får lov att slå sig ner och ta en kopp kaffe, dryck eller ha en picknick.

29 mars: Sex personer, eller två hushåll, tillåts träffas utomhus. Samma antal gäller även privata sammankomster i trädgårdar.

Utomhusidrottsanläggningar så som tennis- eller basketplaner öppnas igen. Organiserad idrott för vuxna och barn, som exempelvis fotboll, tillåts.

Steg två:

12 april: Icke nödvändig detaljhandel öppnar igen. Det innebär bland annat att frisörer, nagelsalonger och andra skönhetssalonger kan öppna igen. Även offentliga byggnader, som bibliotek, får öppna igen.

Pubar tillåts servera dryck utomhus. Zoo och nöjesparker tillåts öppna.

Steg tre:

Från och med 17 maj kommer ”the rule of six”, som innebär att enbart sex personer får ses samtidigt, att avskaffas.

Istället kommer en gräns om 30 personer att tillåtas.

Biografer, museer, hotell, föreläsningar och sportevenemang tillåts att öppna igen.

Upp till 10 000 åskådare får delta och besöka de största utomhusplatserna, som till exempel fotbollsarenor.

Steg fyra:

Från den 21 juni: Innan detta steg kommer ministrarna granska social distansering och andra långsiktiga åtgärder som syftar till att minska smittspridningen inklusive ”en meter plus”-regeln och användandet av munskydd.

De kommer också överväga om det är möjligt att lyfta rekommendationen att arbeta hemifrån. Denna regeln kommer dock att gälla tills dess att granskningen är klar.

Det fjärde steget kommer eventuellt leda till att alla regler kring socialdistansering kommer att lyftas. Och till sist kan det blir tal om att nattklubbarna får öppna igen.

Regeringen hoppas även att alla regler kring bröllop och begravningar kan upphävas detta datum.

Boris Johnson.

PODD Mellin: Skärpning, Stockholm

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen