Kungens kock lämnar Operakällaren

Publicerad 2020-11-08

Kökschefen Stefano Catenacci på Operakällaren, som han nu lämnat.

Stjärnkocken Stefano Catenacci lämnar finkrogen Operakällaren och sin roll som hovtraktör.

I ett öppet brev till Dagens Nyheter förnekar han anklagelserna om att han ska ha förgripit sig på personal.

I måndags publicerade tidningen ETC ett reportage där tolv olika kvinnor berättade om hur stjärnkocken Stefano Catenacci i flera år sexuellt trakasserat sina medarbetare.

I reportaget berättar de om en vardag full av sexuella trakasserier och kränkningar, där nyanställda erbjuds karriärlyft om de går med på att ha sex.

Sedan dess har Catenacci plockats bort från Operakällarens webbplats och hovet har hotat med att dra tillbaka titeln hovtraktör, en hederstitel som innebär att man bland annat ansvar kungahusets officiella middagar på slottet.

Nu bemöter Catenacci anklagelserna med ett öppet brev som publiceras i DN.

”Den senaste veckan har det riktats anklagelser mot mig som person och chef. Jag tar dessa anklagelser på största allvar och vill från djupet av mitt hjärta be om ursäkt till de personer som upplevt att jag har betett mig på ett opassande sätt och missbrukat mitt ledarskap. Det har aldrig varit min avsikt att kränka eller förolämpa någon. Det finns all anledning för mig att reflektera över mitt agerande,” skriver stjärnkocken.

Han skriver vidare att anklagelserna om att han ska ha förgripit sig på personalen är osanna.

”Jag vill tydligt säga att anklagelser om att jag skulle ha förgripit mig på medarbetare inte stämmer. Dessa påstådda händelser bestrider jag bestämt. De har inte ägt rum.”

Stefano Catenacci avslutar brevet med att skriva att han nu står inför ”en tid av rannsakan”.